Knjiga karikatura „Mlađe Kamenkovo doba“

Knjiga karikatura Ranka Guzine i Dušana Petričića iz zlatnih godina televizije. Na meti autora knjige bila su najveća imena tog vremena i junaci TV ekrana

Knjiga karikatura "Mlađe Kamenkovo doba"

U POČETKU televizije, sav program bio je „Dnevnik“ i nešto malo posle njega. A „Dnevnik“ je počinjao sa drugom Titom, a završavao se sa drugom Kamenkom Katićem. U gradovima se više slušao početak, a u selima kraj, jer od Tita je sve zavisilo, a od Kamenka nešto više – letina!

Ovim rečima satiričar i nagrađivani karikaturista Ranko Guzina najavljuje knjigu „Mlađe Kamenkovo doba“, koju je RTS objavio povodom 55 godina televizije. Guzina i Petričić su na jednom mestu sakupili svoje najzanimljivije karikature koje su od sedamdesetih do devedesetih godina jednom nedeljno izlazile u „TV novostima“ i nagrađeni priznanjem „Duda Timotijević“ za kritiku.

Na meti njihovog pera našle su se najveće zvezde tog vremena – TV urednici, voditelji, glumci, pisci, snimatelji, reditelji… U knjizi su prikazane zanimljive karikature tadašnjih veličina, kao što su Radivoje Lola Đukić, Zuko Džumhur, Milovan Ilić Minimaks, Mira Banjac, Dina Čolić, Miljenko Smoje… i, naravno, Kamenko Katić.

– Nismo bili tako lepi kao što su nas crtali Ranko i Dušan, ali smo se rado u njihovim krivim ogledalima ogledali – reči su jednog od „junaka“ karikatura Milovana Vitezovića. – I kad se na našoj televiziji govorilo po diktatu, po onome kako su nas ova dvojica karikaturista crtali gledaoci su znali šta mislimo, videlo se koji su urednici išli na koktele, a koji na „ribanje“!

Vitezović primećuje da je televizija, kada se pojavila, postala druga nacionalna ljubav. Prva je, naravno, bio Tito.

– Karikaturisti koji uživaju da razvijaju i pokazuju svoj dar i koji pate od hrabre i sunovratne slave, stavili su se na stranu narodne ljubavi, televizije i televizijskih lica, koja su im otvarala neverovatne mogućnosti – smatra Vitezović i duhovito dodaje: „Mogli su, doduše, da crtaju i Broza, ali samo u nekoliko uzvišenih poza“.

Čest „gost“ na crtežima dvojice autora Ljubivoje Ršumović kaže da je „Mlađe Kamenkovo doba“ knjiga koja se „gleda“:

– Dva karakterologa su duhovito, pomoću tuša, crno na belo, crtežom, bez dosadne gramatike i sintakse, ispričali niz priča u kojima su svi junaci glavni, jer su bili (nekad) slavni.

Aforističar Dragutin Karlo Minić priseća se da je na televiziji nekada sve bilo ozbiljnije, odgovornije, kreativnije i da je „onakva crno-bela slika imala više nijansi nego sva ova elektronska šarena laža“.

– Nije bilo ove zastrašujuće matriks tehnologije. Radilo se pomoću štapa i kanapa, pa se, u nuždi, upotrebljavao mozak. Kakvi su to autori bili! Da dreždiš kraj malog ekrana po ceo dan, ne bi čuo nijednu glupost kojima smo danas preplavljeni. Spikeri i voditelji su govorili čistim srpskim jezikom, kao da ih je rodila Draga Jonaš – primećuje Minić i poručuje čitaocima „Mlađeg Kamenkovog doba“ da se zagledaju u lica sa karikatura, jer će tako osetiti vibracije koje je emitovala tadašnja televizija.

Izvor: Večernje Novosti, 15.09.2013.

Овај унос је објављен под Књиге и означен са , , , . Забележите сталну везу.