Почела 45. Чивијада – вашар хумора и сатире

Čivijaški čas 2013Чивијашким часом у шабачким основним школама данас је почела „Чивијада“, једна од најстаријих манифестација у Шапцу. Ученици су имали прилику да се друже са хумористима, сатиричарима, карикатуристима и афористичарима, и на оригиналан начин развијају чивијашки дух у себи.

У поподневним часовима одржана је Шампитијада, такмичење у брзом једењу шампита, а учествовали су млађи основци који, док једу шампите, не смеју да користе руке. На бини испред Културног центра представили су се „чивијашки генијалци” – ученици петих, шестих и седмих разреда који су писали поруке пријатељства, док је пуштање балона изостало због кише, као и карневал кућних љубимаца.

Шапчани ће у наредним данима моћи да погледају уличну изложбу фотографија Јанка Леванича „Карневалски свет”. У Народном музеју посетиоци су имали прилику да виде најуспешније карикатуре и чују најбоље афоризме и сатиричне приче по наградном конкурсу „Чивијада 2013“.

У категорији афоризама прво место освојио је Миле Гјоргјијоски из Делчева (Македонија), други је Милан Р. Симић из Велике Плане, треће место су поделили Екрем Мацић из Коњица (БиХ) и Саво Мартиновић из Београда. За сатиричну причу прво место припало је Огњену Шестићу из Београда, друго Владимиру Булатовићу, такође Београђанину, а треће Радету Ђерговићу из Шапца. Најбоља карикатура је Зорана Михаиловића из Београда, док је друго место припало Горану Ћеличанину (Варварин) и Николи Оташу (Београд), а треће су поделили Саша Димитријевић (Ниш) и Никола Драгаш (Панчево). Награде су у износу: 15.000 динара за прво место, 10.000 за друго и 5.000 за треће место.

Сутра од 9 часова је промоција светских карневала у школама. Због лошег времена овогодишња манифестација проћи ће без „чивијашког крчкања” на Старом граду. У 11 часова у центру града огласиће се чивијашки добошар. После 17 часова, пешачком зоном кренуће Дечји чивијашки карневал са 15 трупа. Учествују деца шабачких основних школа и вртића, као и малишани из Београда, Пожаревца, Врњачке бање, Котора и Прилепа. У случају кише програм ће бити изведен у спортској хали „Зорка”. Љубитељи фотографије позвани су да присуствују отварању изложбе Драгана Петровића „Старе шабачке кафане” од 20 часова у Културном центру.

Фото: sabac.info

Čivijaški čas 2013 - Ozbiljno smešna knjigaУ оквиру Чивијашког часа у шабачким основним школама представљена је „Озбиљно смешна књига“ Александра Чотрића. Књига садржи хумористичке приче за децу, а објављена је у издању „Пчелице“ из Чачка.

Књигу је илустаровао Тихомир Челановић, а рецензенти су Љубомир Ршумовић, Мошо Одаловић и Мирко С. Марковић.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , , . Забележите сталну везу.