Kњига: „Нова земља“ – Љупка Цветанова

Љупка Цветанова - Нова земјаУ издању „Макформа“ из Скопља објављена је прва књига афоризама Љупке Цветанове „Нова земља (Нова земја)“. Рецензенти књиге су Александар Чотрић и Васил Толевски.

Одмах када се појавила на сатиричној сцени у Македонији, Љупка је привукла пажњу љубитеље афористике, књижевних критичара, уреднике медија и колеге писце, јер је она књижевни познавалац који пише минуциозно, методички и дубокопаметно. Њени афоризми су продуховљени, филозофски, уметнички вредни. Афоризми ове ауторице су проткани лириком, песнички и суптилни.

Њени афоризми претстављају естетски израз револта. Њени афоризми вас у исто време засмејавају и праве вас озбиљним. Терају нас на смех, и на размишљање, али нас никада не остављају равнодушним. Љупка је сатиричарка која зна да пише, која има шта рећи и која то прави на вешт, афористички начин. Љупка вешто уочава и добро сакривене проблеме и појаве. Изражава се прецизно и ефектно, пошто има дара и литературне имагинације.

Александар ЧОТРИЋ

Они који су помислили да су открили алхемију за добијање еликсира живота, заборављају да је права формула за живот његово живљење. Љупка не жели да сама себи украде то задовољство. Неће да ћути. Из другог угла гледано, она ће искрено изјавити… Ја немам идоле. Не волим имитације… у чему се крије њена храброст да избегне замку у којој пропадају много младих писаца. Људски је дивити се некоме, да желиш исту срећу као и други, али жалосно је бити нечија бледа копија. Зашто копија, када је оригинал могућност да се постане нечији идол?! Па било то и после једне деценије или више. Идоли немају ни године старости ни боре између редова. Они имају праве идолопоклонике којима се радују.

Васил ТОЛЕВСКИ

ИЗБОР АФОРИЗАМА (Васил Толевски):

Пре него што сам постао члан странке био сам нико и ништа.
Сада сам све и свашта.

Многу су схватили моћ говора.
Ћуте!

У масовној демократизацији
сви смо завршили као гласачко тело.

У животу је био коцкар.
Тако су му се коцке поклопиле.

Оградио сам се од себе.
Много тражим.

Учланио сам се у странку.
Гарантују ми плату без учинка.

Исповедио сам се. Сада живим у страху.
Уплашио сам се да ме поп не тужи ђаволу.

Љупка ЦветановаЉупка Цветанова рођена 1976. године у Кочанима. Дипломирала на универзитету “Ћирило и Методије” на Филолошком факултету “Блаже Конески” на одсеку за енглески језик и књижевност. Заступљена у “Антологији балканског афоризма” (Васил Толевски, 2012). Објављивала у часописима “Носорог”, “МаксМинус”, “Остен”, “Македонски остен”, “Вечерње новости”… Добитник је награда на фестивалу у Струмици (2012, 2013). Члан је Удружења хумориста и сатиричара “Остенови”. Редовни учесник на окупљањима хумориста и сатиричара који се организују у Македонији. Живи и ради у Штипу.

Овај унос је објављен под Књиге и означен са , , , . Забележите сталну везу.