Izložba „Pjer Križanić: hroničar jednog vremena“ u DOB-u

Pjer 2010BEOGRAD, 26. avgusta (Tanjug) – U Galeriji Doma omladine Beograda (DOB) 30. avgusta biće otvorena izložba „Pjer Križanić: hroničar jednog vremena“, koja će moći da se vidi do 15. septembra, najavio je danas DOB.

Organizatori izložbe su Spomen-zbirka Pavla Beljanskog iz Novog Sada, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ iz Čačka i DOB, a kustosi su Marija Radisavčević i Jasmina Jakšić Subić.

Posle izvanrednog prijema u Novom Sadu i Čačku, beogradska publika imaće priliku da vidi čuvene radove najpoznatijeg karikaturiste sa ovih prostora Križanić (1890-1962), ističe se u najavi.

Njegove politički provokativne, umetnički ubedljive, psihološki precizne karikature obeležile su čitavu epohu. Izloženi radovi pokazuju kako je on video i razumeo političku svakodnevnicu zemlje u kojoj je živeo, kako je video svoje savremenike, legendarne ličnosti politike, umetnosti i sporta.

Nastala po nagrađenom radu Marije Radisavčević „Politička karikatura Petra Pjera Križanića između dva svetska rata“, izložba obuhvata dela iz fondova dve institucije – Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ i Likovnog fonda Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Postavku upotpunjuju dokumentarni materijal i printovi karikatura objavljeni u „Politici“, svrstani u tri tematske celine: Da Vam se predstavim, Jugoslovenski paradoksi i Protiv fašizma.

U okviru postavke biće prikazan dokumentarni film „Između dva kralja“ iz 1959. godine u režiji Zdravka Velimirovića, koji na originalan način prikazuje karikature Križanića, zatim Vuškovića, Hodžića i Lučeva, a u čijoj je realizaciji učestvovao i Predrag Koraksić Koraks.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , . Забележите сталну везу.