„Албатрос“ за афоризме – у Републику Српску

Награда за афоризме "Албатрос - Бијела 2013" Грујо ЛероБИЈЕЛА, 2. ЈУЛА (СРНА) – Награду “Албатрос – Бијела 2013” за афоризме на Међународном књижевном конкурсу Уметничког удружења “Милутин Алемпијевић” – Франкфурт на Мајни добио је писац из Републике Српске (БиХ) Грујо Леро.

Леро је предсједник Удружења афористичара “1. април”, које је у Бијељини до сада организовало већ десет међународних фестивала хумора и сатире.

За најбољу причу 10. Књижевне колоније писаца дијаспоре, одржане у Бијелој (Црна Гора), награду је добила Миа Секулић из Сомбора (Србија) за “Животни век једне сијалице”.

Tри равноправна “Албатроса” за поезију добили су: Драгина Брадић из Окланда (Нови Зеланд) за пјесму “Марама твоја стајаћа”, Маја Митова из Благоевграда (Бугарска) за “Песму зрнима” и Мирослав Росић из Tемишвара (Румунија) за пјесму “Крајпуташи”.

У конкуренцији дјечјих остварења најуспјешнијом је проглашена пјесма “Вечити рам” Јелене Ђурђевић из Бабушнице (Србија) – према чијем наслову је добио назив обимни двојезични зборник (на српском и њемачком језику), у коме су се нашли одабрани радови писаца који су учествовали на овом међународном конкурсу.

Алманах "Вечити рам" - Бијела 2013

Десета Књижевна колонија писаца дијаспоре одржана је 27. јула у Дому културе у Бијелој, а осим награђених аутора, у другом дијелу вечери, учествовали су: Никола Шуица (Француска), Вјекослав Вукадин (Холандија), Елеонора и Александра Лутхандер (Шведска), Жељка Аврић (Сремска Митровица), Милица Паповић (Тиват), Златка Емершић (Беране), Горан Радичевић (Рисан), Радмила Кнежевић (Будва), која је и водила програм.

Колонију је организовало Уметничко удружење “Милутин Алемпијевић” из Франкфурта на Мајни (Њемачка), које је наставило традицију одржавања ове познате књижевне манифестације. Идејни творац ових сусрета – Милутин Алемпијевић (1927-2008) осмислио је и до краја живота, у љетним мјесецима, водио и окупљао у Бијелој писце из дијапоре.

Одајући пошту „чувару српског језика и писане ријечи“, удружење које предводе Милутинове кћерке Славица Алемпијевић – Милутиновић и Радмила Глишић, расписало је међународни конкурс за најбољу причу, пјесму, афоризме и дјечије радове.

Tема је била “слободна”, а пристизали су радови на свим језицима региона. Писци који стварају на другим језицима, уз оригинал, послали су и превод рукописа.

На овогодишњи конкурс пријавило се 479 писаца из дијаспоре, а – осим из Европе – учествовали су писци из Америке, Кине, Канаде, Јужне Африке, САД, Новог Зеланда, Јапана…

Жири је радио у саставу: Ивана Милутиновић (САД), Драгана Олић (Кипар) и Вук Крњевић (Београд).

Овај унос је објављен под Дешавања, Конкурси и означен са , , , , . Забележите сталну везу.