Одржан први фестивал хумора, сатире и карикатуре у Темишвару

Лалошки шешир 2013Добра сарадња писаца и цртача из региона, крунисана је првим међународним фестивалом хумора, сатире и карикатуре „Лалошки шешир“, који одржан је 22. јуна у румунском граду Темишвару.

У галерији „Мансард“, у оквиру тврђаве „Терезија“, отворена је изложба више од стотину радова најпознатијих српских цртача (Југослава Влаховића, Николе Оташа, Драгутина Ганета Милановића, Николе Драгаша; Константина Гросуа, Слободана Ивкова и других), под називом „Ведра страна Србије“, коју су приредили чланови Удружења карикатуриста Србије.

На отварању изложбе говорили су председник Савеза Срба у Румунији Огњан Крстић, посланик у румунском парламенту др Славомир Гвозденовић, председник Удружења карикатуриста Србије Југослав Влаховић и књижевник Александар Чотрић, који је истакао да „карикатурама нису потребни преводиоци, тумачи, визе и пасоши и да су оне давно пре ‘белог Шенгена’ прешле националне границе и ујединиле Европљане“.

Лалошки шешир 2013На хумористичко-сатиричној књижевној вечери у Темишвару, одржаној на отвореном, на обали реке Бегеј, учествовали су аутори из Румуније (Валериу Бутулеску, Балинт Левант, Василе Понеа, Данијел Силван Петре, Георге Драгеску, Горан Мракић, Драга Мирјанић и Горан Мишковић); Србије (Драгутин Минић Карло, Александар Баљак, Слободан Симић, Александар Чотрић, Бојан Љубеновић и Владимир Ћалић); Аустрије (Светлана Матић) и БиХ (Грујо Леро, Екрем Мацић и Станислав М. Томић).

Хумористи и сатиричари били су јачи од олује која је погодила Темишвар у време одржавања фестивалске вечери и наставили су упркос снажном ветру, уз подршку бројне публике, да говоре приче, песме, афоризме, „дечје бисере“, као и да представљају Антологију српског афоризма, која је објављена у Румунији, у преводу Валериуа Бутулескуа и Горана Мракића. Мракић је недавно добио годишњу награду Савеза писаца Румуније, за своју књигу афоризама „Терористички контранапад“.

Признање за најбољи афоризама Фестивала припало је Екрему Мацићу из Коњица, а Плакете су додељене Александру Баљку и Александру Чотрићу из Београда, Валериуу Бутулеску из румунском града Петрошани и Груји Леру из Бијељине.

Фестивал „Лалошки шешир“ успешно су организовали су Савез Срба у Румунији, у сарадњи са Удружењем карикатуриста Србије, Секцијом сатиричара Удружења књижевника Србије, Београдским афористичарским кругом и Удружењем афористичара „Први април“ из Републике Српске.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , , . Забележите сталну везу.