У УКС уручена награда „Драгиша Кашиковић“

Долела награде "Драгиша Кашиковић" 2013БЕОГРАД, 19. јуна (Тањуг) – У Удружењу књижевника Србије данас је свечано уручена награда „Драгиша Кашиковић“ која се седамнаести пут додељује новинарима, публицистима и сатиричарима из земље и иностранства.

Награда се додељује за врхунски уметнички домет и ширење слободе стваралаштва у областима којима се бавио Драгиша Кашиковић (1932-1977) сатиричар, писац, публициста, новинар, сликар, политички емигрант који је због свог рада убијен на данашњи дан пре 36 година у Чикагу, рекао је афористичар и председник жирија Александар Чотрић.

О овогодишњим добитницима награде, поред Чотрића одлучивали су Миодраг Јакшић и Предраг Остојић. Они су једногласно одлучили да је уредник и колумниста дневног листа „Данас“ Драгољуб Дража Петровић добитник награде за новинарство, за храбре, истраживачке и аналитичке текстове објављене у дневном листу „Данас“.

Према оцени жирија Петровић доследно, критички, објективно, надахнуто, концизно, сатирично и духовито пише о највећим проблемима у Србији данас, истрајно брани право на слободно, одговорно и професионално новинарство.

„То доказује сваком реченицом, било да пише о збивањима из области политике, привреде, културе и спорта или о представницима међународне заједнице, највишим државним функционерима, страначким лидерима или људима са естраде“, рекао је Чотрић образлажући награду.

Он је истакао да Петровића као аутора одликује много смисла у мало речи јер се држи сентенце: боље кажи мало, али добро.

Захваљујући на награди Петровић је рекао да када се погледа ко је све добијао награду од како је установљена 1994.године, између осталих Душан Ковачевић, Биљана Србљановић, Горан Марковић, Љиљана Шоп, Синиша Ковачевић, Милена Марковић, Ратко Божовић, Милован Витезовић, Александар Баљак, Стеван Копривица, Драшко Ређеп, може се рећи да је то једна од ретких награда која није идеолошка, не добија се због морално политичке подобности, већ за слободу.

Петровић је духовито додао да се нада да награду коју додељује Издавачка кућа „Српска реч“ и Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета није добио због имена и браде коју има.

Добитник награде у другој области, за публицистику је Момчило Димитријевић из Ариља, аутор књиге „Хероји или издајници“, која говори о грађанском рату 1941-1945. године у ужичком крају.

Образложење жирија саопштио је Остојић који је рекао да су тема књиге убице-хероји, хероји-издајници, људи и догађаји у злом времену, стварни догађаји током Другог светског рата и непосредно после њега.

„Један од рецезената књиге, књижевник Вук Драшковић трагику српско-српске деобе и сукоба приказану у књизи сажео је у стиховима песме која се певала у Ужичком крају почетком Другог светског рата: „Ти на мене пушку брате а ја брате пушку на те“, рекао је Остојић.

Награду у области афористике добио је сатиричар и глумац Зоран Ранкић за књигу „Код Цара у подне“. Он је, према оцени жирија, јединствена личност, оригинални аутор, особен, он никога не подражава нити њега може неко да подражава.

Ранкићеви афоризми импресионирају вишесмисленошћу, ширином, универзалношсћу порука, критичком интонацијом, његове кратке форме укрштају епиграмски и афористичарски говор, пословицу и изреку, досетку и мудрост, рекао је Чотрић образлажући награду.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , . Забележите сталну везу.