Пуне три године без Мазоса

Мазос - аутокарикатураНа данашњи дан, 17. јуна 2013. године, навршило се пуне три године од смрти Зорана Матића Мазоса (1960-2010), параћинског карикатуристе и сатиричара, који је скоро цео свој радни век радио на промовисању хумористичких и сатиричних форми, како речима тако и цртежима – карикатуром и стрипом, као и штампаним и електронским часописима и разним књижевним и стрип издањима.

Захваљујући Мазосу један исти такав прегалац и из истог места – Параћина, али из другог времена, тачније из прве половине 20. века, Живојин Павловић Жикишон није пао у заборав, а у његову част основао је Сатиричну позорницу Жикишон која је била посвећена писаној речи и Сатиричну радионицу Жикишон која је промовисала карикатуру и стрип. Тим поводом расписивао је конкурсе, а конкурс који претходи Сатиричној позорници Жикишон и сама манифестација настављени су и после његове смрти, сада у организацији Књижевно-уметничке асоцијације „Артија“ из Параћина.

Поводом трогодишњице смрти и у знак сећања на Мазоса представљамо две стрип табле хумористичког стрипа „Културко“ које су први и једини пут објављене у два издања тадашњег фанзина „КултУРА!“ 2005. године када је стрип и настао, а на идеју Владице Миленковића, уредника поменутог фанзина и дугогодишњег Мазосовог сарадника.

Стрип Културко 1 Стрип Културко 2

Овај унос је објављен под Нешто више и означен са , , , . Забележите сталну везу.