Одређени добитници награде „Драгиша Кашиковић“ за 2013. годину

Драгиша КашиковићБеоград, 17. јун – Драгољуб Дража Петровић, уредник и колумниста дневног листа „Данас“, добитник је награде „Драгиша Кашиковић“, за новинарство, коју додељују Издавачка кућа „Српска реч“ и Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета.

Ово признање у области афористике припало је сатиричару и глумцу Зорану Ранкићу, за књигу „Код Цара у подне“, док је лауреат за публицистику Момчило Димитријевић из Ариља, аутор књиге „Хероји или издајници“, која говори о грађанском рату 1941-1945. године у ужичком крају.

Признање се додељује од 1994. године, за области којима се бавио Драгиша Кашиковић (1932 – 1977).

О добитницима је одлучивао жири у саставу: Александар Чотрић (председник), Миодраг Јакшић и Предраг Остојић.

Награда, која се састоји из плакете и новчаног износа, добитницима ће бити уручена у Удружењу књижевника Србије, Француска 7, у среду, 19. јуна, са почетком у 12 часова, на годишњицу убиства Драгише Кашиковића и осмогодишње Иванке Милошевић.

Признање носи име по Драгиши Кашиковићу, једном од најзначајнијих стваралаца у дијаспори, сатиричару, писцу, публицисти, сликару, преводиоцу, новинару и уреднику.

Кашиковић је од савременика назван „витезом српске политичке емиграције“. Рођен је 1932. године у Хаџићима, поред Сарајева. Кашиковић је као политички емигрант 1957. године дошао у САД, где је завршио факултет и перфектно овладао енглеским, немачким и француским језиком. Покренуо и књижевни часопис „Данас“, као и сатирични „Чичак“. Поред осталих, Кашиковић је објавио књиге „Поручник Каваја“, „Дупљаци“ (драма) и „Партија те тужи, Партија ти суди“ (афоризми).

Кашиковић је убијен у Чикагу од припадника југословенске Службе државне безбедности, у редакцији листа „Слобода“, гласила Српске народне одбране, које основао Михаило Пупин 1908. године.

Међу досадашњим добитницима награде „Драгиша Кашиковић“ су: Душан Ковачевић, Биљана Србљановић, Горан Марковић, Љиљана Шоп, Синиша Ковачевић, Милена Марковић, Ратко Божовић, Милован Витезовић, Александар Баљак, Стеван Копривица, Драшко Ређеп и други значајни ствараоци из земље и иностранства.(крај)

ИК „СРПСКА РЕЧ“ И
РЕПУБЛИЧКА АСОЦИЈАЦИЈА ЗА НЕГОВАЊЕ
ТЕКОВИНА РАВНОГОРСКОГ ПОКРЕТА

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , . Забележите сталну везу.