Признања у Црној Гори сатиричарима из Србије

Вуко Безаревић - Пљевља 2013: Бојан Љубеновић, Ранко Гузина и Раде Јовановић

Вуко Безаревић – Пљевља 2013: Бојан Љубеновић, Ранко Гузина и Раде Јовановић

Београд, 16. јун – Сатиричар из Ужица Раде Јовановић, добитник је награде „Типар“, за најбоље сатирично дело објављено ове и претходне године на простору бивше Југославије, одлучио је жири синоћ завршених 27. Дана хумора и сатире у Пљевљима. Председник жирија Александар Баљак навео је у образложењу да Јовановићева књига афоризама под насловом „Само да издржи сламка“ („Агора“, Нови Сад, 2012), садржи „прегршт минијатура универзалне и антологијске вредности“.

Јовановићу су на централној вечери, одржаној у Дому војске у Пљевљима, уручени плакета и новчани износ од 800 евра.

Признање „Вуко Безаревић“, које се додељује за најбољу необјављену сатиричну причу, додељено је сатиричару Бојану Љубеновићу из Београда, за причу „Правда“.

Председник жирија Александар Чотрић истакао је да причу, аутора рубрике „Трн“ у „Новостима“, „карактеришу неочекивани иронијски обрт и црнохуморна поента“.

Бојану Љубеновићу, победнику конкурса, на којем су учествовали аутори из свих бивших југословенских република, припали су плакета и 400 евра.

И трећу награду, на овој, међу најзначајнијим смотрама хумора и сатире на јужнословенским просторима, добио је аутор из Србије.

Ранко Гузина из Београда освојио је „Гран при“ у Пљевљима, на конкурсу за карикатуру „Ристо Пејатовић“. Његова карикатура „Лица естраде“, заслужила је ово признање између 107 пристиглих радова, одлуком жирија којем је председавао црногорски карикатуриста Дарко Дрљевић.

„Карикатура Ранка Гузине је остварила своју мисију и објавила голу истину о свеукупној голотињи у друштву“, казао је Дрљевић, предајућу Гузину плакету и 500 евра.

Манифестацију „Дани хумора и сатире“ организовала је, од 13. до 15. јуна, општина Пљевља, а на њој су учествовали добитници најзначајнијих награда и победници конкурса у области хумора и сатире, на територији бивше Југославије: Иван Ивановић, Александар Чотрић, Александар Баљак, Раде Ђерговић, Петар Лазић, Милан Тодоров, Саво Мартиновић, Нинус Несторовић, Владимир Драмићанин, Раде Јовановић, Васил Толевски, Љиљана Браловић, Никола Стојановић, Михајло Ћирковић, Бојан Рајевић, Дејан Тофчевић, Жарко Ђуровић и Милорад Јокнић.

УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ
СЕКЦИЈА САТИРИЧАРА

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , . Забележите сталну везу.