Počinju 27. Dani humora i satire „Vuko Bezarević“ u Pljevljima

Dani humora i satire "Vuko Bezarević"27. Dani humora i satire „Vuko Bezarević“ počeće u Pljevljima u četvrtak 13. juna i trajaće do subote 15. juna 2013. godine.

Manifestacija će biti otovrena 13. juna pozorišnom predstavom „Pogodi ko dolazi na večeru“, koja počinje u 20 časova u Domu Vojske. Predstava je rađena po tekstu Mirjane Bobić Mojsilović, koja je i režiser, a u predstavi igraju Boris Komnenić, Ljiljana Stjepanović i Zlata Numanagić.

Sledećeg dana u 20 časova u Milet-bašti biće organizovano veče pod nazivom “Miletisanje”. Program će voditi Dejan Miličić, a učestvovaće: Milica Popović Aranitović, Milko Grbović, Rajko Joličić, Husein Čuturić, Vaso Knežević, Senad Strujić, stand-up komičari Srđan Dinčić (Sremska Mitrovica) i Peđa Bajović (Zagreb), dramski umjetnik iz Sarajeva Izudin Isko Bajrović i KUD “Volođa”.

Poslednjeg dana manifestacije, u subotu 15. juna u 11 časova, u sali Skupštine opštine Pljevlja održaće se predavanje Gojka Čelebića i Biljane Matović na temu „Smijeh kroz epohe – Čitanje satire“. Nakon predavanja biće održan okrugli sto na tu temu na kome će učestvovati satiričari koji učestvuju u večernjem programu odmah nakon otvaranja izložbe karikatura sa konkursa „Risto Pejatović“ koja počinje od 19 časova i 30 minuta u Domu Vojske i uručivanja nagrada „Tipar“ i „Vuko Bezarević“. A u večernjem programu učestvovaće i mnogi poznati satiričari sa prostora bivše SFRJ: Ivan Ivanović, Aleksandar Baljak, Aleksandar Čotrić, Vladimir Dramićanin, Petar Lazić i Savo Martinović iz Beograda, Milan Todorov iz Novog Sada, Ninus Nestorović iz Novog Sada (koji trenutno živi u Paraćinu), Vasil Tolevski iz Skoplja, Žarko Đurović i Dejan Tofčević iz Podgorice, Rade Jovanović iz Užica, Rade Đergović iz Šapca, Bojan Bogdanović iz Zenice, Bojan Rajević iz Cetinja, Ljiljana Bralović iz Gornjeg Milanovca, Nikola Stojanović iz Kruševca, Milorad Joknić iz Pljevlje i dramski umetnici Tanja Bošković iz Beograda i Ismet Šljuka iz Pljevlje, dok će voditelj programa biti Sanja Đondović.

Povodom početka 27. Dana humora i satire „Vuko Bezarević“ na konferenciji za medije Sanja Đondović iz Sekretarijata za društvene djelatnosti izjavila je da je žiri u sastavu Aleksandar Baljak, Milan Todorov i Zorica Jestrović odlučio je da nagradu „Tipar“ za ovu godinu dodeli satiričaru iz Užica Radetu Jovanoviću za knjigu „Samo da izdrži slamka“, u izdanju „Agore“ iz Zrenjanina. Jovanoviću će na svečanoj večeri u subotu 15. juna u sali Doma Vojske biti dodjeljenja novčana nagrada od 800 evra i uručena plaketa. Na ovogodišnjem konkursu za nagradu „Tipar“ koja se dodeljuje za humorističko-satirično delo objavljeno tokom tekuće i predhodne godine na prostorima bivše SFRJ, stiglo je petnaest knjiga autora iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije. Pored nagrađene knjige u užoj konkurenciji za nagradu žiri je uvrstio zbirku Zorana Stanojevića „Mislim po kućama“, zbirku aforizama Aleksandra Čotrića „Pomeranje pameti“, zbirku aforizama Ranka Guzine „Džepni kalendar“ i zbirku priča Dušana Puače „Konjotrk u vremenu“.

Tom prilikom je Đondović izjavila da nagrada „Mladi Tipar“ nije dodeljena jer na konkurs za satiričnu priču srednjoškolaca sa područja bivše SFRJ nije pristigao nijedan rad.

Na ovogodišnji konkurs “Vuko Bezarević” za neobjavljenu satiričnu kratku priču pristiglo je 59 priča iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Srbije. Žiri u sastavu Aleksandar Čotrić, Ljijljana Bralović i Dejan Miličić jednoglasno je odlučio da prvu nagradu dodeli autoru priče „Pravda“, koja je bila potpisana pod šifrom „Lim“, a čij je autor Bojan Ljubenović iz Beograda. Ljubenoviću će na svečanoj večeri biti dodeljena novčana nagrada od 400 evra i plaketa.

Jelena Bojović iz JU Umjetničke galerije „Vitomir Srbljanović“ je na konferenciji za medije podsetila je da je ranije objavljeno da je žiri u sasatvu Darko Drljević, Luka Lagator i Željko Čabarkapa nagradu za karikaturu „Risto Pejatović“ dodelio Ranku Guzini, karikaturisti iz Beograda, kome će pored plakete pripasti i nagrada od 550 evra. Tom prilikom biće dodeljene i dve specijalne nagrade, koje se sastoje od plaketa i novčanog iznosa od po 165 evra, Milanu Aleševiću iz Celja i Mirko Zuliću iz Podgorice.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , . Забележите сталну везу.