Други балкански фестивал хумора и сатире „Јужњачка утеха“ у Алексинцу

Алексинац - грбБеоград, 7. јун – Сатиричари из Србије, Црне Горе, Македоније, Бугарске и Румуније окупиће се у суботу, 8. јуна на Другом балканском фестивалу хумора и сатире „Јужњачка утеха“, који ће бити одржан у Алексинцу. Први Фестивал одржан је прошле године у Нишу.

У организацији Центра за културу и уметност из Алексинца, у сарадњи са Удружењем књижевника Србије и Београдским афористичарским кругом, а под покровитељством СО Алексинац, централно вече хумора и сатире биће одржано у великој сали Дома културе, са почетком у 19 часова.

У програму, из Србије учествују: Александар Баљак, Драгутин Минић Карло, Витомир Теофиловић, Александар Чотрић, Бојан Љубеновић, Слободан Симић, Срђан Динчић из Београда, Ивко Михајловић из Крушевца, Тимошенко Милосављевић из Ниша, Иван Матејевић и Славомир Васић из Алексинца. Црну Гору представља сатиричар Саво Мартиновић. Из Бугарске долазе Ганчо Савов, Михаил Вешим и Јордан Попов, уредници листа „Стршел“ из Софије. Македонски хумор и сатиру репрезентује Васил Толевски, главни уредник „Македонског остена“, а Валериу Бутулеску, чије су књиге преведене на више од двадесет језика, упознаће посетиоце са румунским стваралаштвом у овој области.

У алексиначкој библиотеци „Вук Караџић“, од 13 часова, биће представљене антологије и зборници хумора и сатире са Балкана . међу којима Антологија балканског афоризма, објављена у Македонији, Антологија српског хумора и Антологија светске хумористичке приче публиковане у Бугарској, Антологија црногорског афоризма, штампана у Црној Гори, као и Антологија српског афоризма за децу „Раздељак“, Антологија афоризама о новинарству „Горки мед медија“, Зборник афористичара из екс Југославије и Зборник афоризама о спорту „Дриблинг духа“, издати у Србији.

У оквиру „Јужњачке утехе“, у 18 часова, биће отворена и изложба под називом „Плакат и афоризми“, аутора Марка Миладиновића из Алексинца.

На Фестивалу ће Јордану Попову бити уручено признање Удружења књижевника Србије и „Фонда Радоје Домановић“ – „Екселенција сатире“, а Валериуу Бутулескуу, који је превео и објавио Антологију српског хумора у Румунији – Плакета Удружења књижевника Србије „за допринос балканском хумору и сатири“.

Челни људе општине Алексинац организоваће у 12 часова и 30 минута пријем за учеснике Фестивала.

УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ
СЕКЦИЈА САТИРИЧАРА

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , . Забележите сталну везу.