Милован Илић Минимакс проглашен за почасног витеза српског хумора

Фестивал у Сремским КарловцимаСремски Карловци, 1. јун – У Сремским Карловцима, у најстаријој гимназији на српском језику, синоћ је завршен Први Фестивал кратких књижевних форми „АВА 2013“, који је је био посвећен афоризму, вицу и анегдоти.

Организациони одбор Фестивала, на чијем челу је проф. др Димитрије Панфилов, прогласио је Милована Илића Минимакса „почасним витезом српског хумора“. Познати сремскокарловачки хирург др Панфилов истакао је да се признање додељује на десетогодишњицу Минимаксове смрти и да славном водитељу није потребно, али јесте онима који су поштовали његов рад, посебно емисије „Минимаксовизија“, „Од главе до пете“, „Туп-туп“ и позвао је присутне да се сете „ватромета Минимаксове духовитости, муња његовог ума, бритке досетке, људске топлине и скромне, пријатељске душе“.

На Фестивалу „АВА 2013“ учествовали су афористичар Александар Баљак („Оженио сам се из чисте радозналости. Занимало ме је да ли има живота после смрти“), сатиричари Драгутин Минић Карло („Кад ми уђемо у Европску унију, растурићемо је као Југославију“), Александар Чотрић („Ми смо саградили мост. То што овде нема реке, велики је пропуст природе.“), Милан Тодоров („Код нас се зна ко коси и ко воду носу. Само се не зна чија је ливада.“), стенд ап комичар Срђан Динчић („Историју пишу победници. Срби негују умена предања.“), интепретатор вицева Александар Ивошев и др Панфилов, који је говорио афоризме и анегдоте, настале на његовим бројним путовањима, у Риму, Берлину, Мадриду, Новом Зеланду, Хавајима… На присутну публику снажан утисак оставио је и трио „Соња“, који је интепретирао популарне мелодије класичне музике.

Фестивал у Сремским КарловцимаУ оквиру Фестивала, за ученике Карловачке гимназије претходно је одржан „Час савремене српске сатире“ и представљена је Антологија српског афоризма за децу и младе „Раздељак“, коју је приредио Александар Чотрић, а објавио Завод за уџбенике.

Учеснике Фестивала примили су челници Сремских Карловаца, који су најавили да ће Фестивал кратких књижевних форми постати традиционална манифестација, попут „Бранковог кола“, филмског фестивала „Бдење душе“, Сремскокарловачке ликовне колоније…

Иницијативу за одржавање Фестивала покренула је проферка књижевности Сања Панфилов која је истакла да је жеља њеног супруга Димитрија и ње била да се „бар мало одуже дивној варошици Сремски Карловци, која их је тако свесрдно примила у своје наручје, када су 1991. године морали да напусте Вуковар“.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , . Забележите сталну везу.