Dodeljene nagrade na konkursu karikature i stripa „Srbija i EU“

Izložba karikatura i stripa "Srbija i EU"Džoja Ratković Gavela dobitnica je prve nagrade na konkursu karikature i stripa na temu „Srbija i EU“, za karikaturu pod nazivom „Kroz iglene uši“.

Drugu nagradu je osvojio Lephart Pal, a treću Milan Rogulja, dok je Filip Karan dobitnik specijalnog priznanja van konkurencije, kao najmlađi učesnik na konkursu karikature.

Priznanja i nagrade su dobitnicima večeras uručili šef Delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer i direktor vladine Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević na svečanom otvaranju izložbe karikature i stripa „Srbija i EU“ u Informacionom centru EU.

Dežer je izjavio da je, kada je pre nekoliko meseci slao redovni izveštaj o situaciji u Srbiji visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton, priložio i neke od najboljih karikatura objavljenih u srpskoj štampi, što se njoj toliko dopalo da ga je zamolila da nastavi da to radi i ubuduće.

– Ova izložba je dokaz velike kreativnosti i izuzetnog smisla za humor u Srbiji, ali pošto u svakoj šali ima i dela istine, organizovanje ovakvog konkursa nosilo je određeni rizik pošto nikad ne znate šta ćete dobiti – rekao je Dežer.

Izložba karikatura i stripa "Srbija i EU" Izložba karikatura i stripa "Srbija i EU"

– Izložene karikature upućuju jasnu i snažnu poruku o tome šta građani misle o putu ka EU i to moramo da uzmemo u obzir jer su građani ti koji će na kraju odlučiti o ulasku u EU – zaključio je on.

Pajević je rekao da je vizuelna komunikacija verovatno najbolji vid komunikacije jer je upečatljiva i podstiče na razmišljanje i kritikovanje, a sarkastične primedbe na račun EU nameću obavezu onima koji formiraju javno mnjenje da budu svesni značaja svojih poruka i informacija.

Gavela je, primajući nagradu, rekla da je čekala ovakvo priznanje 40 godina i da je ono dokaz da i žene mogu da misle i budu cinične i jake.

Konkurs je, povodom Dana Evrope, organizovala Delegacija EU, a u žiri su bili poznati karikaturisti Predrag Koraksić Koraks, Marko Somborac i Aleksandar Zograf, kao i predstavnica Delegacije EU Luca Kadar, Predrag Vujović iz EU info centra i Nataša Savić iz Kancelarije za evropske integracije.

Izložba karikatura i stripa "Srbija i EU" Izložba karikatura i stripa "Srbija i EU"

Prva nagrada se sastoji od putovanja u Pariz i Kaen, gde će pobednik posetiti dve prestižne evropske institucije kulture: parisku Fondaciju „Karikaturisti za mir“ i Memorijalnu postavku mirovne karikature u Kaenu.

Drugoplanisani i trećeplairani osvojili su tablet računare, a ostali učesnici konkursa čiji su radovi izloženi dobili su pribor za crtanje i druge prigodne poklone.

Izložba otvorena do 19. maja

Na izložbi je predstavljeno 20 karikatura, koliko je, po odluci žirija, ušlo u uži izbor od ukupno 150 radova pristiglih na konkurs.
Izložba će biti otvorena do 19. maja u Domu omladine, a u okviru manifestacija predviđenih povodom obeležavanja Evropske nedelje u Srbiji, do kraja maja obići će i galeriju u Leskovcu.

(Tanjug/Blic)

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , . Забележите сталну везу.