Karikaturi „Kroz iglene uši“ – prva nagrada na Konkursu „Srbija i EU“

Džoja Ratković Gavela - Kroz iglene ušiPobednik konkursa Džoja Ratković Gavela za nagradu putuje u Pariz i Kan. – Izložbu 20 najboljih radova na Konkursu karikature i stipa “ Srbija i EU” otvoriće ambasador Vensan Dežer 10. maja u 19 časova u Domu omladine

Poznati karikaturista Džoja Ratković Gavela, dobitnik je prve nagrade na konkursu karikature i stripa sa temom „Srbija i EU“ koju, povodom Dana Evrope, dodeljuje Delegacija EU u Srbiji. Uz prvonagrađenu karikaturu pod nazivom „Kroz iglene uši“, žiri, koji su činili naši poznati karikaturisti Predrag Koraksić Koraks, Marko Somborac i Aleksandar Zograf , kao i Luca Kadar iz Delegacije EU, Predrag Vujović iz EU info centra i iz Nataša Savić iz Kancelarije za evropske integracije, dodelio je drugu nagradu Lephart Palu, dok je treće mesto osvojio Milan Rogulj.

Filip Karan je dobitnik specijalnog priznanja van konkurencije, kao najmlađi učesnik na konkursu karikature.

Pobedniku i nagrađenima će priznanja uručiti Venasan Dežer, šef Delegacije EU u Srbiji,zajedno sa Milanom Pajevićem, direktorom Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije, na svečanom otvaranju izložbe karikatura i stripa „Srbija i EU“ u Informacionom centru EU u Holu Doma omladine u Beogradu u petak 10. maja u 19. časova.

Na izložbi će biti predstavljeno 20 karikatura, koliko je po odluci žirija ušlo u uži izbor, od ukupno 150 radova koliko je pristiglo na konkurs. Beograđani će izložbu moći da pogledaju do 19. maja u Domu omladine. U okviru manifestacija predviđenih obeležavanjem Evropske nedelje u Srbiji, izložba će do kraja maja obići i galeriju u Leskovcu.

Prva nagrada se sastoji od putovanja u Pariz i Kaen gde će pobednik postiti dve prestižne evropske institucije kulture: parisku Fondaciju „Karikaturisti za mir“ i Memorijalnu postavku mirovne karikature u Kaenu. Drugo i trećeplairani osvijili PC tabelete Samsung Galaxy tab 2. Svi učesnici čiji su radovi odabrani da budu prikazani na izložbi, dobiće prigodne poklone koji se sastoje od pribora za crtanje, a najavljeni su i pokloni ambasada zemalja članica EU.

europa.rs

Pored karikatura nagrađenih autora na izložbi će biti postavljene i karikature koje su ušle u uži izbor, i to sledećih autora: Goran Ćeličanin, Zoran Mihailović, Nikola Dragaš, Vladimir Sivcevič, Jugoslav Vlahović, Jovo Škromac, Sava Babić, Miloš Velkić, Ivan Jevtić, Spiro Radulović, Ivica Stevanović, Snežana Čomor, Zoran Tovirac, Dejan Milenković, Pavle Zelić, Boris Nenezić i Nikola Kostandinović.

Izložba će posle Beograda u narednom periodu biti prikazana i u Somboru, Leskovcu, Negotinu i Novom Sadu.

Nikola Dragaš - Čekajući Godoa

Nikola Dragaš – Čekajući Godoa

Овај унос је објављен под Дешавања, Конкурси и означен са , , , , . Забележите сталну везу.