Антологија на бугарском „Српски хумор“ представљена у Пироту

Српски хумор - промоција у ПиротуПИРОТ, 24. април – У Дому културе у Пироту, пред великим бројем пријатеља хумора и сатире, представљена је антологија прича и афоризама “Српски хумор” на бугарском језику, коју је приредио др Ганчо Савов, који предаје на Универзитету у Великом Трнову. На промоцији су, поред приређивача, говорили сатиричари Драгутин Минић Карло и Александар Чотрић и главни уредник бугарског сатиричног часописа “Стршел” Михаил Вешим.

Антологија садржи радове српских 55 писаца од 19. века – Јована Стерије Поповића, Милована Глишића, Бранислава Нушића, Радоја Домановића, до данашњих сатиричара – Матије Бећковића, Милована Витезовића, Драгутина Минића Карла, Александра Баљка и Александра Чотрића, казао је Савов, истакавши да је српска књижевност у Бугарској веома популарна.

”Антологија Српски хумор одлично се продаје у бугарским књижарама”, напоменуо је Ганчо Савов. Он је рекао да је на бугарски језик до сада преведено око 150 аутора из Србије, чија су дела врло читана.

Уредник сатире у листу „Политика“ Драгутин Минић Карло је рекао да је српска сатира међу најбољима у свету.

„Мислили смо да после 5. октобра неће бити тема за наше сатиричаре, међутим, теме су се, међутим, гомилале готово исто као и у време Милошевића. Мислим да је наша сатира, поготову афористика, међу најквалитетнијим у свету. То нам признају други“, казао је он.

Минић је навео да су протеклих година антологије српског афоризма објављене на румунском, италијанском, бугарском, словеначком, македонском и пољском језику.

Александар Чотрић је најавио да су у припреми и да ће ове године бити објављене антологије српског афоризма на чешком и баскијском језику.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , , , , . Забележите сталну везу.