Одржан 10. Фестивал хумора и сатире у Бијељини

10. Међународни фестивал хумора и сатире "Бијељина 2013" - Грујо ЛероДесети Mеђународни фестивал хумора и сатире „Бијељина 2013“ одржан је 5. априла у овом граду, гдје се окупило 29 сатиричара из Републике Српске и окружења.

На Фестивалу у Народној библиотеци „Филип Вишњић“ промовисан је и зборник афоризама „Већи од атома, мањи од маковог зрна“, чији је аутор познати афористичар из Републике Српске – Грујо Леро.

„Што се тиче броја фестивала које сам до сада организовао у Бијељини (Република Српска), вјерујем да ни Сизиф не би довде догурао. Ове године је, у добар час, десети (јубиларни) фестивал, на коме учествује 29 сатиричара из држава бивше Југославије и окружења „, рекао је Леро.

10. Међународни фестивал хумора и сатире "Бијељина 2013" - Станислав Томић10. Међународни фестивал хумора и сатире "Бијељина 2013" - Саво МартиновићЛеро је истакао да је, на приједлог рецензента Ненада Тадића, од ове године Фестивал увео награду за најбољи афоризам објављен у зборнику, а први добитник је најмлађи учесник вечерашњег фестивала – Станислав Томић (1986) из Зворника.

Томићев афоризам „Јуче сам пјевао. Данас ми је већ боље“ награђен је „Сатиричним пером“ (плакета). Награда садржи и новчани дио.

За допринос сатиричном стваралаштву на српском језику „Великом плакетом“ Фестивал је наградио Сава Мартиновића (1935) из Београда, најстаријег вечерашњег учесника, који је објавио више од десет књига и заступљен је у бројним антологијама афоризама.

Осим књижевника из Републике Српске, на овогодишњем априлском сусрету сатиричара окупили су се и аутори из Македоније, Румуније, Црне Горе и Србије.

Прије почетка Фестивала у бијељинској Народној библиотеци „Филип Вишњић“ отворена је изложба „Пјер“ са 45. конкурса карикатура „Вечерњих новости“, а у организацији компаније „Новости“.

У амбијенту изванредних карикатура потпунији утисак на многобројну публику оставили су сатирична поезија, афоризми и епиграми, изговорени вечерас.

И овогодишњи Међународни фестивал хумора и сатире – као и претходних девет – организовао је бијељински пјесник и афористичар Грујо Леро, професор књижевности.

10. Међународни фестивал хумора и сатире "Бијељина 2013" - Александар Чотрић, Љубомир Ћорилић, Грујо Леро и Екрем Мацић10. Међународни фестивал хумора и сатире "Бијељина 2013" - публика

Извор: Новинска агенција РС – Срна
Фото: YouTube видео

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , , , , . Забележите сталну везу.