Додељене награде „21. Златне кациге“

Златна кацигаНа Светски Дан шале Први април, Културни центар Крушевац је 01.04.2013. године организовао у биоскопу Крушевац програм поводом 21. Међународног фестивала хумора и сатире „Златна кацига“ о теми „Помрачење“. Додељене су награде за карикатуру и писану форму, „Витез од чарапаније – Сер Харди“ Радославу Павловићу и награда за животно дело режисеру Срђану Драгојевићу.

Радослав Лале Павловић, награда „Витез од чарапаније - Сер Харди“ - 21. Златна кацигаНаграду „Витез од чарапаније – Сер Харди“ на 21. Међународном фестивали хумора и сатире „Златна кацига“ добио је сценариста Радослав Павловић. Аутор бројних позоришних комада од којих су многи, попут „Шовинистичке фарсе“, доживели и више стотина извођења, али и филмски и ТВ сценариста („Мој рођак са села“), на титули се захвалио у духу Фестивала који му је доделио.

„Хвала жирију сад имам где да емигрирам, у државу Чарапанију, кад ме отерају из Београда“, каже Павловић.

Срђан Драгојевић, награда за животно дело - 21. Златна кацигаНаграда за животно дело, одлуком Савета фестивала, додељена је Срђану Драгојевићу, рeдитељу који је симпатије шире публике освојио још у младости, филмом „Ми нисмо анђели“, а потом остварењима „Лепа села, лепо горе“, „Ране“ и другим.

„Ове године ми је 30 година како сам слободан уметник. Како је овај наш посао у култури све тежи и неизвестан, још пет година и могу у инвалидску пензију. Са те стране има логике што ми је додељена награда за животно дело“, каже рeдитељ.

Награде су свечано уручили градоначелник Крушевца Братислав Гашић и заменик градоначелника Синиша Максимовић.

За младе до 18 година о теми „Тенис“ прва награда за карикатуру припала је Драгани Стошковић из Београда, а за писану форму Невени Тодоровић из Крушевца.

„Овогодишња тема „Помрачење“ била је интригантна за моје кoлeге, а било је тешко међу одличним радовима изабрати најбоље“, каже председник жирија за карикатуру 21. Међународног фестивала „Златна кацига“, Горан Ћеличанин.

Овогодишњи добитници престижног признања „Златна кацига“ су: за карикатуру Валентин Георгијев из Бугарске, за причу Стаменко Думитровић из Ћуприје, за песму Никола Стојановић из Јасике и за афоризам Михајло Ћирковић из Крушевца. Награду „Раде Брка“ за причу добио је Миладин Берић из Бања Луке.

„На шта се смеју Срби, смеју се и Бугари. То што пију Срби, пију и Бугари. Сви волимо лепе ствари и радо учимо од комшија. Наш Фестива у Хаскову већ пет година има одличну сарадњу са крушевачким и надам се да ће тако још дуго бити“, каже директор Фестивала „Хасковски каун“ из Бугарске Јанко Митев.

У галерији Беле сале Културног центра Крушевац, отворена је изложба награђених и карикатура из ужег избора, која се може погледти наредних недељу дана.

„Од тоталног помрачења спашава нас кандило“, по оцени жирија, за писану форму најбољи је од 1.669 афоризама пристипглих на конкурс.

Директор Културног центра Крушевца Мирослав Смиљковић у завршници овогодишњег Фестивала, сатиричарима и карикатуристима задао је тему за наредни:

– Пошто ће 2014. бити година Mундијала, уметнички жири је одлучио да задата тема за одрасле буде „Фудбал, најважнија споредна ствар на свету“, а за младе до 18 година „Фејсбук“, једна од најпопуларнијих друштвених мрежа“.

Програм су водили Марко Живић и Јелена Ђорђевић.

Пре две дециније, када је установљен Фестивал хумора и сатире „Златна кацига“, Крушевац је, и званично, постао престоница смеха у коју сваког првог априла долазе најбољи сатиричари, афористичари, карикатуристи, позоришни и филмски ствараоци.

Извор: Културни центар Крушевац

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , , , , . Забележите сталну везу.