Награду „Жикица Јовановић Чичак“ деле Вучковић и Милосављевић

Животије Д. Вучковић и Раде МилосављевићЈедногласном одлуком жирија који су сачињавали Миле Лазаревић, књижевник и новинар из Ћуприје као председник, и јагодински писци професор Војислав Трумпић и секретар Клуба Тони С. Стојановић, као чланови, награду „Жикица Јовановић Чичак”, коју од 2005. године додељује Књижевни клуб „Ђура Јакшић” из Јагодине, равноправно ће поделити чланови Клуба Животије Д. Вучковић и Раде Милосављевић. Свечано уручење наредног понедељка – на Светски дан шале.

Ова награда додељује се „за значајан и трајан допринос савременој српској сатири јагодинских и поморавских писаца”, а у спомен на легендарног јагодинског новинара, уредника Радио Јагодине, сатиричара, сликара, глумца, козера и боема Жикицу Јовановића који је прерано преминуо 2005. године у 56. години живота.

Досадашњи добитници ове награде су Александар Добросављевић, почивши Митар Ратковић Претвор, Пеђа Трајковић, почивши Зоран Матић Мазос, Слободан Жикић, Тони С. Стојановић, Миле Лазаревић и Бранислав Ђокић Кан (равноправно за 2011. годину) и, сада, Животије Д. Вучковић и Раде Милосављевић (равноправно за 2012. годину).

Животије Д. Вучковић рођен је 1950. године у Глоговцу код Јагодине, где и данас живи и ради. Од ране младости пише поезију, афоризме и кратке приче. Објављивао у периодици и књижевним зборницима. Објавио књигу афоризама „Рокада ума” и збирку песама „У ћутњи Морава”. Дугодишњи је члан Књижевног клуба „Ђура Јакшић”, као и Књижевног клуба „Душан Матић” из Ћуприје, као и других књижевних асоцијација. Као новинар деценијама је сарађивао у нашем „Новом путу”, „Задрузи”, „Селу”, „Омладини” и другим листовима и часописима.

Раде Милосављевић рођен је 1939. године у Главинцима код Јагодине. Радни век провео је као војно лице, превасходно у Хрватској, да би се почетком деведесетих година прошлог века вратио у родно место. Пише поезију, прозу, сатиру, бави се публицистиком и новинарством. Објављивао је у бројним листовима и часописима на простору читаве претходне Југославије. Заступљен у више књижевних зборника. Има звање ФИДЕ мајстора и ФИДЕ судије у шаху. Објавио је близу 30 књига из различитих области, а понајвише из области публицистике и шаха. Објавио је и по једну књигу поезије и афоризама. Награђиван је бројним наградама, међу којима и књижевном наградом „Живојин Павловић”, наградом „Кристална призма” Културно – просветне заједнице Јагодине, као и наградом „Мика Брачинац”. Члан је Књижевног клуба „Ђура Јакшић” где је у једном периоду обављао и дужност председника, а члан је и Удружења књижевника Србије.

Награда „Жикица Јовановић Чичак” састоји се од новчаног износа (дар града Јагодине) и уникатне повеље, а лауреатима ће бити уручена на пригодној свечаности на Светски дан шале 1. априла (наредни понедељак) у Књижевном клубу „Ђура Јакшић” у Јагодини.

Бајо Џаковић,
Недељник „Нови пут“

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , . Забележите сталну везу.