Александру Чотрићу уручена награда БАК-а

Награда Београдског афористичарског круга 2012На свечаности у Удружењу књижевника Србије, одржаној 27. марта, уручена је награда Београдског афористичарског круга Александру Чотрићу, за најбољу књигу афоризама на српском језику у 2012. години. Одлуку је донео жири у саставу: Александар Баљак, Витомир Теофиловић и Милан Бештић.

Чотрићу је признање додељено за књигу Померање памети, која је објављена у издању Агоре, у едицији Нова сатира.

Плакету БАК-а лауреату је предао Александар Баљак, председник овогодишњег жирија, који је истакао да је „Чотрић велемајстор кратке форме“, да су „његове мисли сажете, а свеобухватне, једноставне, а вишезначне“, као и да овај аутор „спада у ред наших писаца који су у померању граница слободе говора увек предњачили“.

Награда Београдског афористичарског круга 2012Баљак је казао да су у најужем избору, од 33 збирке пристигле на конкурс из Србије, БиХ, Црне Горе и Румуније, биле књиге Афричке мисли, Србе Павловића, Џепни календар, Ранка Гузине, Код цара у подне, Зорана Ранкића и Дух материје, Јове Николића.

Новчани износ награде уручио је Зоран Пухач, представник Компаније „Моцарт“, који је истакао добру сарадњу Компаније са Београдским афористичарским кругом и Удружењем књижевника Србије.

О Чотрићевој афористистици говорио је и члан жирија Витомир Теофиловић, који је нагласио да „многи Чотрићеви афоризми имају виспрене социо-психолошке, политичко-историјске и философске импликације“ и да „упечатљиво показују да је Чотрић достигао високу зрелост и на мисаоном и на књижевном пољу“, те да „његови увиди све чешће из простора актуелне сатире сежу у високе сфере људског разабира света, од актуелно политичког, до метафизичког“.

Чотрић је истакао да му је ово признање посебно драго, јер „долази од колега који више деценија пишу афоризме и баве се књижевном критиком и анализом афористике на веома студиозан начин“.

На свечаности је председник БАК-а Александар Баљак уручио чланске карте новим члановима по позиву – Зорану Станојевићу, Мирославу Средановићу, Горану Мракићу и Владимиру Драмићанину, који су уместо „приступних беседа“ говорили афоризме.

Скуп, одржан у салону УКС, водио је уредник програма Миљурко Вукадиновић, а присуствовали су, међу осталима, писци Душан Пуача, др Слободан Симић, Бојан Љубеновић, Миодраг Јакшић, Драгутин Минић Карло, проф. др Зоран Божовић, Саво Мартиновић, Миливоје Јозић, и Радомир Мићуновић.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , . Забележите сталну везу.