Књига афоризама Александра Чотрића најбоља у 2012. години

Александар Чотрић - Померање паметиНајбоља књига афоризама, објављена на српском језику у 2012. години је збирка афоризама „Померање памети“ (Агора, Зрењанин), аутора Александра Чотрића, одлучио је жири Београдског афористичарског круга, који је радио у саставу: Александар Баљак, председник, Витомир Теофиловић и Милан Бештић, чланови.

У књизи Померање памети, објављеној у едицији Нова сатира, коју уређује Слободан Симић, налази се око 500 сатиричних афоризама који су настали од 2008. до 2012. године.

Награда Београдског афористичарског круга први пут се додељује ове године, а намера оснивача је да постане традиционално и најпрестижније признање за афористику у Србији и региону.

Годишња награда БАК-а биће уручена Чотрићу на свечаности у Удружењу књижевника Србије.

На конкурс Београдског афористичарског круга који је био отворен до 31. децембра прошле године приспеле су 32 књиге афоризама објављене у Србији, БиХ, Црној Гори и Румунији. Жири је после пажљивог ишчитавања приспелих књига у ужи избор уврстио пет збирки афоризама: Померање памети, Александра Чотрића, Афричке мисли, Србе Павловића, Џепни календар, Ранка Гузине, Код цара у подне, Зорана Ранкића и Дух материје, Јове Николића.

Жири у образложењу наводи да је „Чотрић скоро три деценије присутан на нашој афористичкој сцени“ и да је „његова прва књига Даћемо ми вама демократију (Књижевна омладине Србије), проглашена за најбољу збирку афоризама, објављену 1993. године“.

„Двадесет година касније историја се поновила. Шеста по реду књига овог врсног аутора понела је епитет најбоље у 2012. години. То могу само аутори који су посвећени афористичком послу“, истиче жири. „За Чотрића је давно речено да је фајтер који не зна за патос. Нема озбиљног друштвеног питања којим се није позабавио, као што, уверени смо, нема ни мете коју својим сатиричним стрелицама није погодио. Његове мисли су сажете, а свеобухватне, једноставне, а вишезначне. Пишући тако да речима буде тесно, а мислима широко, овај жестоки сатиричар створио је завидан број афоризама антологијске вредности, захваљујући којима се већ деценијама налази у самом врху српске сатиричне књижевности“, саопштава жири Београдског афористичарског круга.

БЕОГРАДСКИ АФОРИСТИЧАРСКИ КРУГ

Овај унос је објављен под Конкурси и означен са , , , , . Забележите сталну везу.