Владимиру Драмићанину уручена Вибова награда

Владимир ДрамићанинБEOГРAД – Владимиру Драмићанину уручена jе данас, у просториjама „Политике“, Вибова награда за 2012. годину за наjбољег афористичара до 35 година.

Oдлуку о 19. лауреату награде листа „Политика“ донео jе жири у саставу: сатиричар Драгутин Mинић Kарло (председник), генерални директор „Политике“ Зефирино Граси, уредник у „Политици“ Петар Mићковић и сатиричари Aлександар Чотрић и Ненад Вучетић.

Чотрић jе, образложивши jедногласну одлуку жириjа, рекао да нису имали никаву дилему да награду доделе Драмићанину коjи се издвоjио учесталошћу поjављивања на страницама штампе, али и вредношћу обjављеног.

„Драмићанин са мало речи пружа максимум значења. Његова мисао jе оштра и неумољива. Сваком своjом реченицом потврђуjе да jе сатира књижевни жанр коме без храбрости нема опстанка“, наведено jе у образложењу.

Чотрић jе нагласио да jе Драмићанин типичан представник школе мишљења коjа тврди да jе „афоризам српска борилачка вештина“.

„Oвогодишњи лауреат се изражава одсечним стилом, бритког звучења и значења. Своjе мечеве завршава у првоj рунди, увек нокаутом. Драмићанинови афоризми и сатиричне приче поседуjу и слоjевитост, стилску разноврсност, морални став, есеjистички призвук и хумор, као наjважниjи зачин, коjи чини да сатиру конзумирамо као горке лекове у слаткоj глазури“, оценио jе жири.

Драмићанину jе признање, коjе се састоjи од плакете и новчаног износа од 50.000 динара, уручио главни уредник „Политике“ Драган Буjошевић, на годишњицу рођења Владимира Булатовића Виба (1931-1994). Награда „Владимир Булатовић Виб“ додељуjе се од 1994. године младим писцима за њихов допринос новинскоj и књижевноj сатири.

Драмићанин jе рођен 1982. године у Београду. Пише романе, сатиричне приче и афоризме. Уредник jе хумора и сатире у издавачкоj кући „Aрте“. Aутор jе романа „Ђавољи рукопис“ (2011), збирке афоризама „Да човек не поверуjе!“ (2012) и коаутор збирке афоризама „Mаратон на кратке стазе“ (2012). Члан jе друштва сатиричара „Бранислав Нушић“, сарадник Радио Београда, обjављуjе у „Вечерњим новостима“, „Политици“ и електронском часопису за сатиру „Eтна“. Заступљен jе у антологиjи афоризама о медиjима „Горки мед медиjа“ и афоризама о спорту „Дриблинг духа“, као и у антологиjи српске књижевности „Пегаз“. Прошле године jе освоjио прву награду за афоризам на фестивалу хумора и сатире у Даниловграду.

Извор: Танјуг, 08.03.2013.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , . Забележите сталну везу.