Споредно актуелно: Да ли би неко мог’о нешто да научи од папе?

Папа Бенедикт XVIОд када је Католичке цркве и избора за врховног мостоградитеља, то јест папу, дужност и функција били су доживотни, те је новоизабрани папа до краја свог живота морао да ради како зна и уме, а у најбољем инетресу Хришћанске религије и католичке цркве.

Папа Бенедикт XVI после осам година од дана ступања на ову велику и најзначајнију дужност у Католичкој цркви објавио је да се повлачи са дате функције јер сматра да је његово повлачење од добробити за саму Католичку цркву. Да ли су у питању године, да ли су у питању неке афере, утицаји разних лобија или нешто томе слично, углавном папа Бенедикт XVI је донео одлуку да би најбоље и најмудрије било да се повуче. Потез који је, шта год ми као праволавни верници мислили о католичкој цркви, вредан сваке пажње.

Непуних хиљдау километара источно, живи један народ у кога је обичај да се великодостојници политичке сцене не повлаче никад, а и када се евентуално и повуку, на своје место доведу свог наследника, настављајући тиме да том истом народу подаре муку коју треба да испије нова генерацијa.

Та иста земља је некада, у својој славној прошлости, била и краљевина, наследна монархија, па су и такви краљеви, иако су рођењем имали право на престо, мање окупирали и отимали власт за себе, од ових данашњих, који полажу на власт и министарско место сва права, па чак и божанска.

Чуди још то, да тај исти народ нема вољу да врати монархију и круну у своју земљу, али зато непогрешиво бира погрешне, који својатају своја наследна права на власт. У том долази до новог феномена, који не могу да објасне ни сви противници монархистичког уређења, а то је да сада у тој земљи има више самопрокламованих узурпатора (кобајаги краљева), чије издржавање много више кошта од једног краља, а о потезима таквих „вођа“ и да не говоримо.

Да ли би незаменљиви и „заслужни“ функионери те земље могли нешто и да науче од поменутог папе Бенедикта или сматрају да тако нешто може да уради само блесав човек? Остаје да видимо, у сваком случају тако нешто би у нас било опевано у народној песми, као несвакидашњи догађај.

Живојин Митровић

Овај унос је објављен под Коментари и означен са , , . Забележите сталну везу.