Јубилеј Дејана Патаковића

Дејан ПатаковићПрвог марта навршава се значајан и редак јубилеј – 55 година, откада је наш прослављени карикатуриста, хумориста, сатиричар, новинар, уредник и сценариста Дејан Патаковић (1941), објавио прву карикатуру у „Јежу“.

Дејану је првог дана, првог пролећног месеца 1958. године публикован рад у тушу, који представља почетак његове стваралачке каријере. У међувремену је објавио још „само“ 14.999 карикатура у скоро свим новинама и часописима Србије, бивше Југославије, Европе и света, при чему је „туширао“ многе моћнике, политичаре, државнике, спортисте, уметнике и друге феле.

Мало је уметника који, попут Дејана, могу да се подиче тако дугом и успешном каријером на веома клизавом пољу новинске карикатуре и толиким бројем објављених радова, добијених награда и организованих изложби.

Његови препознатљиви цртежи засмејавају нас и уозбиљавају и даље са страница „Политике“, „Енигматике“, „Хупера“, „Јежа“ и других новина. Дејан је један од заиста ретких уметника који са подједнаком вештином цртају и пишу, одлично допуњујући сликом речи и речима слике.

Његове колумне постале су назаобилазан садржај сваког броја „Јежа“ и „Етне“, а ТВ емисија „Вече са Иваном Ивановићем“, могла би мирне душе да се, због броја урнебесно смешних коментара који водитељ изговара свакога петка, назове и „Вече са Дејаном Патаковићем“.

Нема мушкарца у бившој Југославији, старијег од тридесет година који не зна за Дејанове инстант хумористичке коментаре на Радио Београду, минут-два по завршеним утакмицама Прве савезне фудбалске лиге, из времена када нам је, на срећу, „Прва лига, била прва брига“. Данас Дејан сличне успеле осврте о нашем, мање успешном, спорту изговара на СОС каналу.

Барду наше хумористичко-сатиричне цртано-писане уметности, желимо још много карикатура, илустрација, афоризама, хуморески, прича, коментара, каламбура, песама, и хвала му што нам је, до сада, улепшавао животе.

А.Ч.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , . Забележите сталну везу.