БАК: Установити Дан сатире

БАКУправни одбор Београдског афористичарског круга, којем су присуствовали Александар Баљак, Витомир Теофиловић, Слободан Симић, Бојан Љубеновић, Александар Чотрић и Владимир Драмићанин, одлучио је да предложи надлежним државним органима и институцијама културе да 16. фебруар, дан рођења Радоја Домановића буде проглашен Даном сатире у Србији.

Тога дана би се низом манифестација обележавало дело славног књижевника и популарисала и афирмисала сатирична књижевност. У програме ће бити укључени БАК, Удружење књижевника Србије, Фонд „Радоје Домановић“, Народна библиотека Србије, школе и библиотеке које носе име Радоја Домановића, као и друге релевантне организације и установе.

Управни одбор БАК-а је одлучио да Годишња скупштина удружења буде одржана 13. марта у 17 часова у Београду, а да од 19 часова почне традиционално књижевно вече на којем ће бити читани афоризми на тему женско-мушких односа.

Закључено је и да се приступи изради интернет презентација БАК-а и да се за удружење српских сатиричара отворе налози на Фејсбуку и Твитеру.

БАК је именовао чланове жирија који ће одлучити о најбољој књизи афоризама објављеној у 2012. години. У жири, који ће одредити лауреата новоустановљене награде, изабрани су књижевник Александар Баљак, председник жирија и књижевник и књижевни критичар Витомир Теофиловић и књижевник Милан Бештић, чланови. На конкурс БАК-а приспеле су 33 књиге афоризама, објављене у Србији, БиХ, Црној Гори и Румунији. Наслов најбоље књиге и име њеног аутора биће познати до одржавања Годишње скупштине БАК-а, када ће награда бити уручена.

УО БАК-а именовао је и жири који ће изабрати најбољу сатиричну причу објављену прошле године. На челу жирија је Весна Денчић, главна уредница „Етне“, а чланови су Драгутин Минић Карло, уредник сатире у „Политици“ и Бојан Љубеновић, уредник сатире у „Новостима“.

БАК ће у априлу ове године, у београдском Студентском културном центру, организовати четврти Фестивал сатиричне приче, селектори су Драгутин Минић Карло и Бојан Љубеновић, а прихваћен је и позив Савеза Срба из Румуније и темишварских сатиричара, на челу са Гораном Мракићем, да чланови БАК-а током јуна у Темишвару учествују на Међународном фестивалу хумора и сатире.

БЕОГРАДСКИ АФОРИСТИЧАРСКИ КРУГ

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , . Забележите сталну везу.