Лепота порока у афоризмима

БАКСмех је лек за бриге, лоше расположење, па и многе болести, уверавају афористичари, али и сви они који воле шалу и то на свој и туђи рачун. Они који су се у сатири и писању афоризама толико извештили да су их испекли као занат, па сваког трена могу на рачун друштва, власти, комшија, својих и туђих жена да терају шалу, окупили су се у ресторану „Стенка“.

Посетиоци су уживали у гостопримству афористичара Александра Чотрића, Бојана Љубеновића, Владимира Драмићанина и Владимира Ћалића. Потпора им је био песник Миодраг Јакшић. Они су удруженим снагама осмислили програм који су посветили мушко-женским односима, а назвали су га „Лепота порока“.

Смех се разлегао чим је пао први афоризам „Моја жена и ја можемо да се похвалимо како живимо у савременом браку. Ми и нежност размењујемо мејлом“. Атмосфера је подгрејана и декламовањем низа других: „Мој зубар би био сјајан покераш. Уместо једне тројке, извадио ми је пар шестица“, „Затворио сам круг. Постао сам нула“, „Више не очекујемо боље дане. Свесни смо да не бисмо умели да их искористимо“, „Синоћ сам у кревету жену подсетио на неке ствари: Нисмо платили рачуне за струју, телефон, грејање…“ „Жено, нисам прокоцкао све паре. Нешто сам и попио“, „Жене боље подносе алкохол од мушкараца, јер када се напију, жене се пењу на столове, а мушкарци под њих падају“…

Афористичар Ћалић, најмлађи међу својим колегама на синоћњем дружењу, признао је да што више улази у ову струку, схвата колико му свакодневица даје добру подлогу за писање. „Први афоризам настао је случајно – у тролејбусу, а инспирацију ми је дала деведесетогодишња жена која је, излазећи из возила, пала. Видевши баку како лежи покрај тролејбуса, казао сам: – Ово је сусрет генерација. Алудирајући на старост градског превоза – присећа се Ћалић. Он је, како вели, од детињства имао дар да у једној реченици доста тога каже, али је прихватио оцену искуснијих колега да је афоризму потребно сазревање. Некада, кад се напише, може и да одлежи.

Гостима је представљен и Зборник афоризама „Лепота је пролазна“, у коме су радови 24 аутора, као и књига „Маратон на кратке стазе“. У предаху „маратонског“ казивања афоризама свирали су тамбураши.

А.К.
(„Политика“, рубрика „Синоћ у Београду“,
3. фебруар 2013)

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , . Забележите сталну везу.