Дневни лист „Спорт“ о „Дриблингу духа“

Дриблинг духа - афоризми о спортуСпорт у Србији није нестао, живи и на папиру. Књижевник и народни посланик у Скупштини Србије Александар Чотрић издао је књигу афоризама о спорту „Дриблинг духа“, јединствену тог типа, не само у нашој земљи, већ и у свету.

Спорт је приказан на шаљив начин, смештен је на 124 стране на којима се налази око 700 афоризама 85 бардова ове гране књижевности: Душко Радовић, Јован Хаџи-Костић, Брана Црнчевић, Бане Јовановић, Витомир Теофиловић, Владимир Булатовић Виб, Александар Баљак…

Чотрић је књигу припремао две године:

– Ово је доказ да можемо да будемо први, само када хоћемо. Ово је прва збирка афоризама на тему спорта, која је икада објављена. С обзиром на то да сви мушкарци у Србији мисле да могу да буду селектори фудбалске репрезентације, потрудио сам се да саставим националну селекцију у дисциплини „спортски афоризам“. Играчи су у лигама на Балкану, а појачани су једним који игра у Бундес лиги.

Александар је образложио ову одлуку:

– На мој избор нису утицали ни менаџери, управе, али ни клупске боје. Бирао сам играче према естетском критеријуму, али не колико су лепи, већ колико су им квалитетни афоризми. Репрезентација је спој искуства, младости и хумора, а не игра за резултат, него за публику.

Приређивач књиге је захвалио свим учесницима у овом пројекту:

– Посебну захвалност исказујем према свим представљеним ауторима који су, иако врхунски професионалци у афористици, пристали да пишу аматерски, без новчане накнаде, само за славу. Када би постојало међународно такмичење на коме се додељује признање за „спортски афоризам“, сигуран сам да би наши представници донели више медаља, него ватерполисти и тенисери – рекао је Чотрић.

ДУШАН РАДОВИЋ
Боље је бити гори и побеђивати, него бољи и губити.

БРАНИСЛАВ ЦРНЧЕВИЋ
Мрзим трке: коњ побеђује, а јахач добија венце.

БАНЕ ЈОВАНОВИЋ
Играч је наше највеће богатство. До продаје.

АЛЕКСАНДАР БАЉАК
Противник нам је сакрио лопту, али смо ми били доминантни у игри без лопте.

ВИТОМИР ТЕОФИЛОВИЋ
Промашили смо циљ, али само сачували мету и растојање!

(Дневни лист „Спорт“, 31. јануар 2013)

Овај унос је објављен под Књиге и означен са , , , . Забележите сталну везу.