Плоча са афоризмима Владимира Булатовића Виба

ВИБ - Корак назад (афоризми)Мало је познато да су афоризми Владимира Булатовића Виба (1931 – 1994), које говори њихов аутор, објављени почетком осамдесетих година прошлог века на грамофонској ЛП плочи, под насловом „Корак назад“, у издању Радио-телевизије Београд.

За млађе читаоце следи објашњење да су постојали носачи звуча израђивани у винилу који су се слушали на грамофонима и да су постојале тзв. сингл плоче (обично са по две песме), које су се слушале на 45 обртаја и ЛП (лонг плеј – дугосвирајуће), са више песама, или дужим говорима, које су се вртеле спорије, на 33 обртаја у минуту.

На страни А – Виб, уз музичку пратњу Слободана Марковића, говори: 1) Најкраће о себи и детињству 2) Код нас је толико светиња да човеку остаје само да се крсти (и други афоризми од истог писца) 3) Имамо кадрова за пет држава, али их наша држава сама издржава 4) Тек када су истакнути лингвисти из Београда и Загреба почели да се плазе једни на друге, видело се да им је језик исти (и остали афоризми на истом језику).

Страна Б посвећена је следећим афористичарским поглављима: 1) Будите слободно глупи – то не боли! (и афоризми из исте клинике) 2) Дивна вам је бунда, кога сте одрали? (и афоризми од истог штофа) 3) Уплашени старешина манастира данима моли секретара комитета да позира за фреску (и други свети афоризми) 4) Неки у поплавама виде шансу да постану адмирали (и остали текући афоризми).

На унутрашњим странама плоче објављен је избор Вибових афоризама, исписан његовом руком:

Обала нашег мора сва је у тробојкама:
плаво море, беле виле, црвени другови.

Наши милионери седе овде, а новац држе тамо.
Пролетери иду тамо, а новац држе овде.

Пита билтен билтена:
колико си данас направио кретена?

У шуми вила, у вили „мерцедес“, у „мерцедесу“ човек, у човеку срце,
у срцу љубав за радничку класу.

Мењала бих положај жене у друштву
за положај жене човека на положају.

Више од два и по милиона Југословена је неписмено.
Шест и по милиона мисли да је писмено.
Седам милиона треба да докаже писменост.
Остали су академици.

Демократија је кад ниси затворен
зато што си био отворен.

Неспособни поседују способност
да онеспособе способне.

Све што се обећали народу,
народ вам је омогућио да имате.

Лако је бити лав
кад направиш пустињу око себе.

На задњој страни омота плоче, који је врло лепо дизајнирао и илустровао Југослав Влаховић, исписан је текст Душана Радовића, посвећен колеги и пријатељу:

„Шта је ВИБУ смешно?

Све што се лажно представља, што би хтело да буде оно што није, све што је старије и конзервативније од онога против чега се, кобајаги, бори. Смешно је, али није безопасно и све оно што не пристаје на јавност и одговорност, све што је још увек под заштитом звања и функција, све оно мало, лажно, ситно и нејако, што воли да се кити атрибутима државе и власти.

Дакле, и надаље оно исто или мало друкчије због чега су патили и страдали многи ВИБОВИ даљи и ближи хумористички преци.

Шта је ВИБ хтео да каже?

Најпре оно што је рекао, а затим и све оно што би свако од нас могао претпоставити да је прећутао. Некима је рекао довољно, а некима мање или више него што је хтео да каже. Много пута и није знао шта је све рекао, док му на то нису обратили пажњу. ВИБ је имао ту привилегију и задовољство да буде много читан и много гледан на сценама београдских и других позоришта. Оно што је ВИБ рекао може се употребити у приликама и неспоразумима које он није могао ни сањати. ВИБА цитирају, позајмљују од њега, употребљавају га и злоупотребљавају кад год нечему не умеју да нађу право име и право значење. ВИБОВЕ књиге постале су приручник за свакодневну употребу. Скраћеница ВИБ личи на име детерџента којим би се могло опрати оно што ништа друго не скида. Лепо је што имамо ВИБА. Са ВИБОМ се зна више, ВИБ је нешто друго, све је теже без ВИБА.

Да не постоји ВИБ, Влада Булатовић би га морао измислити.“

Драгоцену и ретку плочу са афоризмима Владимира Булатовића Виба добио сам на поклон јануара 2013, приликом посете Скопљу, од најпознатијег македонског афористичара Васила Толевског, коју ју је пажљиво чувао више од три деценије. Има у томе неке симболике која и није случајна: Виб је рођен у месту Сопотско у Македонији, где су му родитељи били учитељи.

Мислим да би било добро да се Вибови афоризми, због интересовања које за његову сатиру стално постоји, појаве и на савременим медијима и носачима звука, као што су You Tube, MP3, компакт дискови…

А.Ч.

Овај унос је објављен под Нешто више и означен са , , . Забележите сталну везу.