Антологија афоризама из Републике Српске

Милад Обреновић

Милад Обреновић

Књижевник Милад Обреновић из Рогатице аутор је антологијског зборника „Источно од запада“, који садржи 1500 афоризама, и у коме је заступљено 29 афористичара од Фоче до Бијељине.

Обреновић, који је члан Удружења књижевника Србије, наводи за Срну да да је циљ зборника да афирмише афоризам као начин књижевног изражавања, као и афористичаре који пишу афоризме у мањем обиму.

Према његовим ријечима, зборник је намијењен свим генерацијама. Ту су уврштени „антологијски афоризми, као и они који не заслужују да буду антологијски, али представљају аутора у његовом најбољем изразу“.

Много тога се дешава у друштву тако да онај ко се бави сатиром и хумором не може да не уочи неке деформације и девијације и онда то обличи у афоризам – напомиње аутор Зборника.

Обреновић истиче да постоје двије врсте афористичара – класични као што су Јово Николић из Лопара и Раде Јовановић из Ужица, који се цијелог живота баве афоризмом, као и они којима је афоризам споредна дјелатност, као што су пјесници, приповједачи…

Има различитих врста афоризама – љубавних, политичких… а афористичари су различитих образовних и социјалних структура, те се ово „зборничко братство“ на тај начин употпуњује различитим професијама.

Приређивачу овога зборника у првом плану био је квалитет афоризама, као и број написаних и објављених афоризама аутора, тако да су неки аутори заступљени са више афоризама, као што су Раде Јовановић, Грујо Леро, Јово Николић…

Обреновић је до сада објавио књиге поезије „Боје дуге“, „Згажени божури“, „Молитва“, затим књиге хумористично-сатиричне поезије, књигу поезије за дјецу „Чудо невиђено“ и друге.

Ускоро се очекује промоција овога зборника, који је штампан у новембру.

Књигу је издала Књижевна заједница за златиборски округ и Књижевно друштво „Развигор“ из Пожеге, а штампарија је Графос из Пожеге.

Агенција Срна
Фото: Глас Српске

Овај унос је објављен под Књиге и означен са , , , . Забележите сталну везу.