Српски аутори у светској антологији хумористичко-сатиричне приче

Бугарска антологија причаСрпски аутори Александар Чотрић и Јасмина Буква из Београда и Веселин Милићевић из Врбаса уврштени су у светску антологију савремених хумористичко-сатиричних прича „У кући Срећника“ („На гости Шастливеца“), која је објављена у Бугарској.

Антологију је приредио књижевник из Софије Јордан Попов. Чотрићеву причу „Српска посла“ превео је Ганчо Савов, Милићевићу причу „Мој отац гастарбајтер“ превео је Јанко Митев, а Крсто Крстев је превео причу Јасмине Букве „То је то“.

У антологији, која се појавила недавно, поводом сто педесет година од рођења највећег бугарског хумористе Алека Констатинова, налазе се приче 22 аутора из Аустрије, Албаније, Бугарске, Бразила, Естоније, Италије, Канаде, Мађарске, Македоније, Молдавије, Румуније, Русије, Словачке, Словеније, Србије, Украјине и Хрватске.

Највећи број прича из антологије награђене су међународним признањем „Алеко“, које се од 1966. године додељује у бугарском граду Свиштову, родном месту Алека Константинова, који је писао под псеудонимом Шастливец (Срећник).

Александар Чотрић (2012), Јасмина Буква (2007) и Веселин Марковић (2009) лауреати су ове награде која се додељује 13. јануара, на дан рођења бугарског Бранислава Нушића – Алека Констатинова (1863-1897).

Удружење књижевника Србије
Секција сатиричара

Овај унос је објављен под Дешавања, Књиге и означен са , , , . Забележите сталну везу.