Карикатура као озбиљна појава

Пјер Крижанић - С ону страну

Пјер Крижанић: „С ону страну”, „Политика”, 4. август 1940.

Чачак – Животни круг и цртежи Пјера Крижанића, поред родне Баније и престоних Загреба и Београда где је радио, на сасвим необичан начин дотичу се и Чачка. Наиме, овдашња Уметничка галерија „Надежда Петровић” чува у својим фондовима 90 радова карикатуристе „Политике”, од којих је 20 приказано на управо отвореној изложби, у чачанској галерији „Рисим”.

– Ово је, на неки начин, претпремијера. Главна изложба Пјерових радова следи наредног маја када ће да буду приказани сви највреднији од 90 поменутих, као и цртежи из поседа новинске куће „Политика”, како би се добила целовита представа о Крижанићевом стваралаштву – каже за наш лист Марија Радисавчевић, историчарка уметности из Чачка.

Она је аутор ове уводне изложбе под називом „Цртежи и карикатуре Пјера Крижанића”, и тренутно је у УГ „Надежда Петровић” на стручном стажу, припремајући се за кустоски испит. Откуда њено занимање за ову ликовно-новинарску дисциплину?

– Током студија, припремајући испит из музеологије, добила сам задатак да истражим делатност УГ „Надежда Петровић” и видела да у фонду имају поклон – збирку цртежа и карикатура Пјера Крижанића, која није истраживана. И иначе је о Крижанићу писано веома мало, несразмерно значају његовог дела.

Историчарка се, вели, суочила и са чињеницом да је, што се тиче јавних збирки, сачувано веома мало оригиналних Крижанићевих радова.

– Већи број чува се само у чачанској галерији и Спомен-збирци „Павла Бељанског” у Новом Саду. Остало је, вероватно, по приватним колекцијама, јер је и Крижанићева супруга продала многе радове.

Са својим истраживањем на тему „Политичка карикатура Пјера Крижанића” Марија Радисавчевић је добила награду СЗ „Павле Бељански” за најбољи дипломски рад окончавши, тако, студије на Филозофском факултету у Београду. Каже нам да ће се ускоро дати на студијско истраживање Крижанићеве збирке у Чачку, како би се утврдило кад је и која од 90 карикатура објављена у „Политици”.

Петар Пјер Крижанић (Глина 1890 – Београд 1962) почео је да објављује у „Политици” 1922. године, по сеоби из Загреба у Београд, и у овом листу провео радни век, до пензионисања 1950. године. Ту је и одговор на питање откуда толико његових радова баш у Чачку?

– Збирку од 90 цртежа и карикатура у УГ „Надежда Петровић” поклонили су, 2004. године, Катарина и Ђорђе Пауновић из Београда. Ђорђев отац Синиша, по рођењу Чачанин, деценијама је био новинар и уредник „Политике” и успут ликовни колекционар, па је тако образовао ову драгоцену збирку – објашњава Марија Радисавчевић.

Њен пратећи текст за изложбу у галерији „Рисим” поручује да је Крижанић „опредељен за карикатуру оштре критичко-политичке вокације, у служби бескомпромисне борбе усмерене против свих инстанци власти”. Да ли је тачан стереотип по коме би сваки карикатуриста морао, бар помало, да буде намћор?

– Не бих рекла. Крижанића замишљам као врло сложену личност, филозофског образовања, окренуту суштини југословенства.

Г. Оташевић
објављено: 16/12/2012
Извор: Политика Online

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , . Забележите сталну везу.