„Златни ћуран” Јелисавети Секи Саблић

Јелисавета Сека СаблићКада су на првом фестивалу 1972. објавили да сам добила „Ћурана” помислила сам да је у питању жив ћуран и забринула се како ћу га понети за Београд, каже глумица

„Драго ми је што ме награда „Златни ћуран” за животно дело није мимоишла. Јако ценим фестивал „Дани комедије” у Јагодини који сам пратила свих претходних година, као и то што је у питању комедија. Мислим да је тај фестивал одувек био праведан јер је на њему пресудна реч, став публике. Ослушкује се реакција гледалаца током извођења представа, тако да не могу да се праве веће грешке као што се, иначе, веома често дешава на скуповима тог карактера. Чак сам у једном тренутку, када је за то била прилика, предложила да награде одређује публика. Међутим то није заживело. Можда је то добро, можда није, али ипак је њен глас јако уважаван и цењен”, изјавила је за „Политику” драмска уметница Јелисавета Сека Саблић, овогодишња добитница „Златног ћурана” за животно дело, највишег признања 42. Позоришног фестивала „Дани комедије” у Јагодини.

Ову одлуку јуче је донео Управни одбор фестивала, а награда ће јој бити уручена на „Данима комедије”, који ће по традицији бити одржани од 20. до 27. марта наредне године.

„Сека Саблић деценијама припада глумачкој елити наше земље. Реч је о уметници особеног, комичарског израза, једноставној, омиљеној код позоришне, телевизијске и филмске публике”, рекао је Добрица Милићевић, председник Управног одбора фестивала, образлажући награду. Милићевић је подсетио да је Саблићева добитник чак четири „Ћурана” за глуму на јагодинским „Данима комедије”, а први је добила баш на новоустановљеном, првом фестивалу давне 1972. године за улогу Гоце у комаду „Развојни пут Боре Шнајдера” Александра Поповића, у извођењу Атеље 212 из Београд. Статуете је добила и за улогу Гине у „Ожалошћеној породици” Бранислава Нушића, затим за ролу Дивне у представи „Др Шустер” Душана Ковачевића, као и за тумачење Мајке Даре у „Свињском оцу” Александра Поповића.

– Сећам се како је био невин тај први фестивал, давне 1972. године на којем сам учествовала са „Шнајдером”. Нисам ни знала да је то фестивал, играли смо пуним плућима. То се у сали осетило. Имала сам изузетне реакције публике која је готово сваку сцену поздрављала аплаузом. На паузи ми је колега рекао: „Ал, си нагазила за награду”. Међутим, ја заиста нисам ни знала да је то фестивал, већ сам мислила да је у питању рутинско гостовање. Следећа ствар је била јако смешна. Када су објавили да сам добила „Ћурана” помислила сам да је у питању жив ћуран и размишљала сам, забринула се како ћу га понети за Београд, јер је у то време било природно да купујемо живу живину на Каленић пијаци, у чијој близини сам у то време становала. Све у свему, драго ми је да сам добила „Златног ћурана” који је, опет бих рекла, глас, разум публике. Уз то срећна сам, посебно ми је драго што сам још увек у послу, што сам активна, и што се нико неће запитати ко је та особа. Жива сам, здрава, радим, у послу сам, и срећна сам”, каже Сека Саблић.

Награда „Златни ћуран” се састоји од статуете ћурана, плакете и новчаног износа. Ово високо признање је установљено 2001. године и до сада су га добили глумци: Миодраг Петровић Чкаља, Данило Бата Стојковић, Мира Бањац, Љубомир Убавкић Пендула, Никола Симић, Оливера Марковић, Бора Тодоровић, Властимир Ђуза Стојиљковић, Петар Краљ, Милена Дравић. Међу добитницима су и редитељ Дејан Мијач, који је одбио да је прими ову награду. Награду су добили и писци и позоришни критичари Мухарем Первић и Милосав Буца Мирковић.

Б. Г. Т.
објављено: 08.12.2012.
(Политика Online)

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , . Забележите сталну везу.