„Pjer 2012“: Uručene nagrade najboljim karikaturistima [galerija]

Pjer 2012Akademik Ljubomir Simović, u galeriji „Progres“ otvorio izložbu karikatura „Pjer“. Radovi s najvećom lucidnošću, gorčinom i gnevom govore o stanju u kome se nalazi današnja Srbija

VELIKI broj karikatura pristigao na 45. konkurs za novinsku karikaturu „Pjer“, koji tradiocionalno organizuje Kompanija „Novosti“, zadovoljavao je vrlo visoke kriterijume, ocenio je u ponedeljak uveče predsednik žirija, akademik Ljubomir Simović, otvarajući izložbu najuspešnijih radova u galeriji „Progres“.

Među više od 600 karikatura 138 autora, za ovu reprezentativnu postavku, kao i za katalog, odabrane su 122 gorko-smešne slike naše stvarnosti iz pera 84 karikaturista. One su, naglasio je akademik Simović, i dramatične, i duhovite i, ne retko, vrlo rafinirane, i – što nije na poslednjem mestu – urađene su sa zavidnim crtačkim majstorstvom.

– I sami se možete uveriti da one s najvećom otvorenošću, lucidnošću, gorčinom i gnevom govore o stanju u kome se nalazi današnja Srbija – smatra naš uvaženi pesnik.

Članovi žirija, u kome su uz Simovića, bili Vasa Pavković, Ljubivoje Ršumović, Muhamed Đerlek, Momčilo Bajagić, odlučili su da nagradu „Zlatni Pjer“ dodele karikaturi „Vođa“ Nedeljka Ubovića.

– Ubović je lakim, ovlašnim crtežom perom jedva dodirujući papir, saopštio jednu zdravom razumu teško objašnjivu istinu – obrazložio je u ponedeljak uveče predsednik „Pjerovog“ žirija. – Zamišljam kako bi se pred ovom karikaturom zaustavio, i kako bi je s odobravanjem i zadovoljstvom gledao, Radoje Domanović. „Srebrni Pjer“ je pripao karikaturi „Trofeji“ Zorana Petrovića, koja nas podseća na prošlost, i ukazuje nam na doslednost, ovlašćenog borca za ljudska prava širom naše planete. „Bronzani Pjer“, koji je mogao biti i srebrni, zlatan, pripao je karikaturi „Sloboda“ Slobodana Srdića, na kojoj robijaš ne seče rešetke na tamničkom prozoru zato da bi iz tamnice pobegao, već zato da bi u tamnicu moglo da uđe – dozvolite da za trenutak budemo i malo patetični – sunce slobode.

Nagradu za portret žiri je dodelio „Grupnom portretu“ Ranka Guzine, koji nam je na jednom jedinom listu ponudio Sonju Liht, dve Sonje Biserko, dve Vesne Pešić i jednu Borku Pavićević.

– Pomišljam kako bi bilo veoma dobro kad bi ova izložba mogla da proputuje kroz gradove širom naše sve uže zemlje. A cinik u meni jedva odoleva iskušenju da predloži da se ova izložba, kompletno, preseli na još neke beogradske adrese: na Andrićev venac, na Trg Nikole Pašića 13, na Nemanjinu 11 – zaključio je Ljubomir Simović otvarajući 45. izložbu „Pjer“.

Pjer 2012

Za ovogodišnjeg dobitnika „Zlatnog Pjera“ veliki je kompliment što je njegov rad izabrao i nagradio žiri u kome su bili tako vrsni pesnici kao što su Ljubomir Simović i Ljubivoje Ršumović.

– Poruka karikature koja je osvojila „Zlatnog Pjera“ je da smo mi bogati, ali da to naše bogatstvo moramo da prepoznamo i da ga uzmemo u svoje ruke, a ne da nas stalno zavode pričom o siromaštvu – kaže Ubović za „Novosti“. – Svako se rađa sa svojim parčetom hleba. S druge strane drago mi je da je u vreme kada je sve manje autorstva u našim novinama, nagrađena jedna karikatura „starog kova“ i kako kaže moj kolega Toša Borković, pre svega optimistička. Moje shvatanje karikature je da ona mora da bude utemeljena na činjenicama, prevashodno duhovita i da nikoga ne vređa.

Drugonagrađeni Zoran Petrović, koji živi u Nemačkoj (u blizini granice sa Francuskom), u mestu Karlsrue, nadomak Štutgarta, putovao je čak 18 sati po snegu da bi u ponedeljak uveče primio nagradu za svoje „Trofeje“. Ovaj napor učinio je jer smatra da je „Pjer“ naše najznačajnije nacionalno priznanje u oblasti karikature. Na njegovoj karikaturi, ovenčanoj „Srebrnim Pjerom“ predstavljen je američki „ujka Sem“ sa glavama „palim“ širom sveta u njegovo ime i slavu, a koje poput lovačkih trofeja „kači“ po zidu.

– Novi imperijalizam je odneo mnogo više glava od onih koje su na ovom mom crtežu koji se ograničio samo na one gde su Amerikanci bili direktno umešani – objašnjava autor. – Da bih predstavio sve žrtve njihove moći i dominacije bio bi mi potreban neuporedivo veći format. Da sam ovu karikaturu crtao posle nedavnih odluka tribunala u Hagu na tom zidu bi bila i jedna srpska glava sa šajkačom.

Smederevac Slobodan Srdić, paradoksalno je karikaturu, nagrađenu „Bronzanim Pjerom“, smestio tamo gde joj je najmanje mesto – u zatvoru i nazvao je „Sloboda“.

– Dok neko skuplja perje ja skupljam „Pjere“ – uverava nas Srdić. – Treći put sam osvojio „Bronzanog Pjera“, pa se nekako osećam kao u bronzanom dobu. Nadam se da se evolucija u mom slučaju neće zaustaviti, da će ići dalje i da slede srebrno i zlatno doba. Poruka karikature koja je nagrađena u najkraćem bi bila da je sloboda tu oko nas, ali je samo treba spoznati i doživeti.

Pjer 2012

ŽENE KAO VEČNA INSPIRACIJA

NA prvom konkursu za karikaturu „Pjer“ Ranko Guzina osvojio je, kao još mladi autor, nagradu za portret, kao i na ovom poslednjem, 45 godina kasnije. I onda, kao i sada nagradu nije dobio za pojedinačni portret, već za celu grupu. Te davne 1967. godine na jednom tablou predstavio je tada aktuelne satiričare – Duška Radovića, Branka Ćopića, Branu Crnčevića..

– Meni su uvek kao crtaču bili zanimljivi ljudi sa naše javne scene, jer sam ih smatrao zahvalnim za karikaturisanje – priča Guzina. – Na ovaj konkurs poslao sam još jedan tablo sa muškim likovima, ali su žene bili uspešnije, valjda zato što su mi inače inspirativnije. Unutrašnji svet žena je slojevitiji, više je emocija koje se vide kroz oči, pogled, pokret… Ja ne crtam velike noseve i uši, već pokušavam da oslikam psihološki portret, da pošaljem poruku, kao što sam to izgleda uspeo sa ove četiri nagrađene dame.

UREĐIVAČKI DRAGULJ

„VEČERNjE novosti“ već decenijama gaje karikaturu kao svoj uređivački dragulj, i ne posustaju u konkursu „Pjer“, jer je to najčistije ogledalo naše svakodnevice – rekao je u ponedeljak uveče Aleksandar Backović, izvršni direktor Kompanije „Novosti“.
– Naša karikatura je, danas, postala poseban žurnalistički izraz, primakla se umetnosti. Iako najčešće iscrtavana na parčićima hartije već se može složiti u istorijsku čitanku našeg ne baš srećnog vremena, u naše verovanje. Ona postaje odgonetka, a ne zagonetka. Novinska karikatura, ponajčešće zasmejava, ali i opominje i upozorava. Ona je i u surovim godinama, godinama rascepa i deoba, svojim plemenitim zracima umela da nas ogreje i razgali, bodri i gura napred. U ovom našem zagađenom vremenu, vremenu nesigurnosti, čudne tranzicije, ona je jedina ostala čista, neuprljana, dostojanstvena. Ona je jedina – nekorumpirana.

Izvor: Novosti Online

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , , . Забележите сталну везу.