Извештај са фестивала хумора и сатире „Куцурски клип 2012“

БРЕНД РЕГИОНА ЈЕ РОЂЕН

Куцурски клипПрограм овогодишњег, седмог по реду Међународног фестивала Куцурски клип 2012. први пут је амбициозно конципиран за два дана – за петак (23. новембар) и недељу (25. новембар) и може се закључити да је у целини реализован. Према општој оцени квалитета Фестивал је на највишем нивоу досад.

На позив Организационог одбора Куцурског клипа 2012. одазвала су се 38 аутора – хумористичара, сатиристичара, афористичара, карикатуриста и др. – који су своје креације креирали или на задату тему («Пророчанство Маја – да или не?») или на слободну. Аутори су углавном из Србије, али и из Мађарске, Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине и Македоније. Конкурсни материјал по обиму чине око 350 страна хумористично-сатиричних прича, есеја, песама, афоризама, скечева, вицева и сл.

Једногласном одлуком стручног жирија на задату тему најбоље је одговорио Ђура Шефер Сремац из Руме. До сада се још није десило да су чланови жирија били једногласни када је била реч о задатој теми, али креације Ђуре Шефера, њихова разноврсност и оригиналност пре свега, дословно су их освојили. Оне с формалне стране представљају један целовити рукопис књиге, који ће КПД ДОК да постави на свој сајт у догледно време. Друго и треће место равноправно деле Ристо Филчевски (из Струмице) и Александар Деветак (из Врбаса). У случају слободне теме жири је прво место доделио Воји Жанетићу (из Београда), а друго и треће равноправно –  Живку Продановићу (из Загреба) и Миливоју Јозићу (из Новог Београда). Редослед у категорији карикатура је: прво место – Саво Бабић (из Лознице), друго место – Никола Драгаш (из Панчева), треће место – Александар Деветак (из Врбаса). Када је реч о Награди Соцки, награди која се додељује за прилоге на русинском језику, њу су поделили Серафина Међеши (из Куцуре) и Мирослав Силађи (из Врбаса); треће место је припало Владимиру Сабо Дајку (из Куцуре).

Прво вече Фестивала одржано је у куцурској читаоници и било је посвећено 80-годишњици рођења Николе Скубана Соцкија. Живот и дело (укључујући и сваку од његових седам књига) Соцкија, познатог песника, приповедача, хумористе и глумца, представио је председник Организационог одбора проф. др Михајло Фејса. У целовечерњем програму у ком су читане песме и приче Николе Скубана, учествовали су ученици другог разреда ОШ Братство јединство из Куцуре учитељице Славице Чељовски, Тања Гајдош из осмог разреда ОШ БЈ и студенти Одсека за русинистику Филозофског факултета – Сенка Иван и Златко Колесар. Исте вечери су проглашени и лауреати за Награду Соцки и за карикатуру. Андреа Макаји је прочитала првонаграђену хумористичну причу Серафине Међеши, чије је представљање за недељу на сцени Дома културе Куцура најавио модератор вечери, професор Фејса.

Исте вечери отворене су и две изложбе – дечијих радова куцурских ученика основне школе на тему «Берба кукуруза» и, поводом 40-годишњице изласка првог броја култног стрипа о Алану Форду, изложба 50-ак стрипова из популарне серије. Модератор вечери је присутне у препуној просторији месне библиотеке упознао са феноменом тог стрипа, читајући одломке из текста «Ако каниш побиједити …» Илије Бакића, објављеног у Дневнику.

Централна манифестација Куцурског клипа 2012. изазвала је велико интересовање па је Велика сала Дома културе Куцура по први пут од постојања Фестивала била пуна. Та чињеница се може тумачити и са констатацијом да је манифестацију коначно прихватила и публика.

У првом делу, у Куцурском клипићу, наступили су најмлађи, прво у две ритмичко-певачке тачке, а онда у осам скечева и у два кратка моно и дуо позоришна комада. Наступали су ученици Славице Чељовски и чланови Позоришне секције КПД ДОК.

Након завршетка Клипића, водитељица Сања Колесар је позвала председника Организационог одбора да представи лауреате на задату и слободну тему. Два од њих била су и присутна – Ђура Шефер Сремац и Александар Деветак. Обојица су представила своје креације, углавном афоризме. Сања и Златко Колесар су прочитали избор афоризама из конкурсног материјала који је жири издвојио у најужи круг, а Игор Хорњак две реп-песме, које представљају реп-првенце на русинском језику.

У музичком делу програма наступале су Женска певачка група КУД Жатва и Крајишка певачка група Радне јединице Куцура Културног центра Врбас. Програм је завршен просто фантастичном изведбом дуодраме Михеона Хун Кана «Пут у наду» од стране Наде и Јанка Ленђер, који, поред главних улога, потписују и режију.

Манифестација је завршена у просторијама Ватрогасног дома, где је био постављен гастро-етно сто са разноврсним јелима од кукуруза. Ту је извршен и традиционални избор најдужег клипа, који је ове године због суше био 4 сантиметара краћи (27,8 см). Награда за клип припала је младом Куцурану Мали Јулијану.

Велики број учесника (њих око 80 у 2 дана), разноврстан и квалитетан програм, пуна сала Дома културе, коректно праћење од стране писаних и електронских медија, укључивање свих генерација и свих релевантних структура културе Куцуре у Организациони одбор – све то наговештава да, уколико се не оствари пророчанство Маја, бренд региона, који има будућност, дефинитивно је рођен. Члановима Организационог одбора посебно је драго што је позивницу на Фестивал у популарном Петказању прочитао Бора Отић и најавио могућност доласка на 8. Међународни фестивал хумора и сатире.

7. Међународни фестивал су помогли Покрајински секретаријат за националне заједнице, Општина Врбас, Национални савет русинске националне мањине, Месна заједница Куцура, као и бројни спонзори (од којих издвајамо Пољопривредно добро из Врбаса и Киш Љубомира из Куцуре). За сценографију се побринула Маријана Петричевић, а значајну помоћ дали су и Културни центар Врбас, ОШ Братство јединство и ДВД Куцура.

Програм су пратили: чланица Општинског већа Врбас Каролина Паповић, два члана НСРНМ Аранка Међеши и Никола Губаш, представници МЗ Куцура, Матице русинске, Етно клуба Отето од заборава и Русина – Друштва Новог Сада – Војводине.

Организационом одбору је пошло за руком да објави и најновији, 16. по реду број Часописа за културу Ерато над Куцуром/Коцуром, који је и подељен свим учесницима Фестивала. У броју 16 трећина књижевних радова је управо са Куцурског клипа, а представљање лирског дела Часописа планира се за обележавања Дана св. Трифуна и св. Валентина. Издавачи су ИК Прометеј из Новог Сада и КПД ДОК – Куцура.

Проф. др Фејса Михајло

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , . Забележите сталну везу.