Književna tribina „Četvrtkom“ u Nikšiću: Aforizmi i kratke priče

Predstavljeni zbornik aforizama „Maraton na kratke staze“ i knjiga pripovjedaka „Sporedni poredak“ Aleksandra Ćukovića

Nikšić – Književna tribina „Četvrtkom“ na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, koja već četiri godine, pored afirmisanih pisaca, promoviše i mlade stvaraoce, večeras je bila posvećena zborniku aforizama grupe autora „Maraton na kratke staze“ i knjizi pripovjedaka „Sporedni poredak“ Aleksandra Ćukovića.

Књижевна трибина "Четвртком" у Никшићу

Satira izopačenosti

Po mišljenju profesora Radoja Femića, tematski raspon aforizama Nenada Ćorilića (Loznica), Nenada Vučetića (Kruševac), Miodraga Stošića (Vladičin Han), Vladimira Dramićanina (Beograd), Srđana Dinčića (Sremska Mitrovica) i Bojana Rajevića (student Filozofskog u Nikšiću) u knjizi „Maraton na kratke staze“ izuzetno je širok, ali je cilj stalno isti – intelektualnom žestinom i snagom kreacije žigosati deformisanu stvarnost i staviti je u službu satire. Stoga su usredsređeni na izopačenu vlast, politiku, loše i korumpirane službe, urušene ekonomije i životnog standarda, deformacije u sportu i drugim oblastima… Njihovi aforizmi, najčešće, počivaju na oksimoronskoj strukturi, pomoću koje se stvara satirički efekat i aforistička poenta, uz maksimalno vođenje računa o ograničavajućem pitanju forme.

Visok kvalitet aforizama u pomenutoj knjizi pokazalo je i to što je kazivanje Rajevića svojih i aforizama kolega brojna publika nagradila aplauzima.

Zapisi iz bjekstva

Predstavljajući Ćukovićevu knjigu, mr Ana Pejović je naglasila da je „u svim pričama prisutno pripovijedanje dsa unutrašnjom fokalizacijom, a narativna instanca podijeljena je na dva ja: koje pripovijeda i o kojem se pripovijeda. Perspektiva doživljajnog ja zasnovana je na retrospektivnom nadahnuću pripovjedne instance, a dijapazon njegovih fleš-bekova percipira širok spektar simboličkih, metaforičkih, akustičkih, vizuelnih, metafizičkih i drugih elemenata koji postaju semantički kodovi za dešifrovanje Aleksandrovih narativnih tekstova. Prisustvo velikog broja različitih temporalnih figura u narativnom tkivu Ćukovićevog prvjenca svjedoči o jednom osobenom i prvenstveno modernom književnoumjetničkom ostvarenju koje će postati ne samo „priče koje gutaju posvetu“, nego i „priče koje gutaju svaku kritiku“ i puštaju različit krik, koji nikogsa ne ostavlja ravnodušnim – ocijenila je Pejović.

O knjizi su govorili i pjesnikinja Milka Nikolić i medijator tribine Radislav Gardašević, a odlomke je čitao dramski umjetnik Sreten Mitrović.

G. K.

Izvor: Pobjeda, 16.11.2012.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , , . Забележите сталну везу.