Приче из прве руке #40 [Живојин Денчић]

МАГАРЕЋИ КАШАЉ

Светски дан магараца 29. април, последњег викенда у априлу, Друштво за заштиту животиња у Горњој Клисури обележава од раног јутра, када су мајстори за спремање магарећег паприкаша пожурили да наложе ватру, приставе паприкаше, како би се поподне могли погостити чланови друштва заједно са многобројним званицама у природном резервату Вршка Чука предвиђеном за изградњу азила за псе и мачке луталице.

– Та готово истребљена животиња заслужује да јој посветимо много више пажње и ми то овде чинимо – каже председница нашег друштва госпођа Косара Бајић Симић. – Данас смо решили да представимо један нов производ – специјалну врсту саламе од магарећег меса, прављену по италијанском рецепту, а који ће ускоро кренути, као деликатес, на тржиште Европске уније. Јесте скуп, али намењен је богатима. Килограм је 550 евра, а паковаћемо га и у паковања од 50 грама, који кошта 26 евра.

Промоција новог производа одушевиће присутне госте. Саламе су, каже, прсте да полижеш, али пошто тог меса и нема много, промотерима ће припасти тек по једна мала кришка.

– Магареће месо је врхунског квалитета, па је и овај производ веома цењен у иностранству. Ми планирамо да за који месец набавимо 200 магараца, а са тим стадом можемо произвести нешто више од 150 килограма саламе. Знате да је некад магарећим млеком лечен такозвани велики – магарећи кашаљ. Магарци су драгоцене животиње, а ове кобасице које правимо биће ускоро велики српски бренд на европском тржишту – потврдила је и председник скупштине нашег Друштва за заштиту животиња у горњој Клисури госпођа Бранка Милидраговић Јовановић.

Поред магарећих кобасица, посетиоцима ће бити представљен и ликер од магарећег млека, који се производи само на Вршкој Чуки, те креме за даме – дневне и ноћне, као и сапун који Друштво справља заједно са фармом магараца „Бабин зуб“ на Старој Планини.

Живојин Денчић

Овај унос је објављен под Приче и означен са , . Забележите сталну везу.