Чивијашки час у шабачким школама

Чивијашки час 2012Тродневна шабачка Чивијада, манифестација, која се традиционално најављује као „белосветски вашар хумора и сатире“, почела је у четвртак, 13. септембра и прати је највећи домаћи карневал.

Чивијада у Шапцу отворена је „чивијашким часом“ у четири основне школе – две у граду и у Мачванском Прњавору и Липолисту. „Предавачи“ за „предмете“ – афоризми за децу, хумористичке песме, вицеви и карикатуре били су афористичари Раде Ђерговић и Александар Чотрић, кантаутор Александар Филиповић Алфи, карикатуриста Тошо Борковић и глумци шабачког Народног позоришта.

Ове године одржан је пети по реду „чивијашки час“ који је настао по идеји Рада Ђерговића.

Малишани су се истински забавили уз наше познате писце афоризама. Била је то прилика да Александар Чотрић представи Антологију српског афоризма за децу „Раздељак“, коју је приредио, а ове године је објавио Завод за уџбенике из Београда. Чотрић је читао афоризме аутора из Антологије, као и своје „бисере духа“.

Чивијашки час 2012

Раде Ђерговић, који је победник овогодишњег конкурса Чивијаде за најбољи афоризам, насмејао је и школарце афоризмима на њима блиске теме о оценама, првим љубавима, ђачким несташлуцима…

Учесници „чивијашког часа“ говорили су за ТВ Шабац, ТВ Ас и друге медије из града на Сави.

Чивијада је једна од најстаријих манифестација у Шапцу, прва је одржана 1968. године, али је већ 1972. била забрањена због сатире усмерене ка Уставу СФРЈ. Обновљена је 1991. године.

Име манифестације је шаљиви назив за Шапчане, чивијаши.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , . Забележите сталну везу.