Грујо Леро добитник награде „Наџи Наман“

Grujo LeroБЕЈРУТ, 15. ЈУНА /СРНА/ – Књижевник из Републике Српске (БиХ) Грујо Леро добио је књижевну награду „Наџи Наман“ у Либану за испољену стваралачку креативност.

На конкурс се из 54 земље свијета пријавио 1.341 афористичар, чија дјела су писана на 23 језика и дијалекта – од арапског до тајванског. Грујо Леро се налази међу 44 изабрана аутора.

Леро је рекао Срни да је највјероватније награђен зато што девет година заредом организује Међународни фестивал хумора и сатире у Бијељини, књижевно-културну манифестацију која је – заједно са „Сатира- фестом“ из Београда – јединствена у региону.

Леро је награђен за стваралачку креативност коју је показао у афоризмима – као што су:
Да се нисмо окренули Западу, не би нам сунце тако рано зашло;
Велика економска криза највише је погодила мале;
Зашто од политичара очекујете да буду поштени кад знате да је политика курва;
Ако је породица основна ћелија друштва, онда је брак ћелија за појединца;
Срце је најбољи човјеков пријатељ: само га једном у животу изда;
Ромео је вријеме рачунао по Јулијином календару.

Награда „Наџи Наман“ додјељује се на годишњем нивоу ауторима за најбоља књижевна дјела по садржају и стилу с циљем развоја људских вриједности. Ово је десета година како се ова књижевна награда уручује списатељима из разних дијелова свијета.

Леро је професор српског језика и књижевности, а запослен је (лектор) у Новинској агенцији Републике Српске – СРНА у Бијељини.

Објавио је збирку пјесама „Изгубљени завичај“, књигу афоризама „То исто, али мало друкчије“ , те зборнике афоризама и хумористичко-сатиричних пјесама: „Књига смијеха“, „И вријеме нас узело на зуб“, „Шекспире, молим једну виљемовку“, „И посљедњи Мохиканац је испред нас“, „Пљачка им материна“, „Добро јутро, колумно“ и „У необраном грожђу“ .

Његове пјесме и афоризми заступљени су у многим антологијама.

Члан је Удружења књижевника Републике Српске и предсједник Удружења афористичара „1. април“ из Бијељине. Превођен на француски, македонски, румунски, пољски и бугарски језик, а ево сада и на арапски.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , . Забележите сталну везу.