Саопштење жирија за доделу награде „Типар“ за 2012. годину

ТипарПосле пажљивог читања књига које су стигле на конкурс за награду „Типар“, жири, који је радио у саставу: Александар Баљак (председник), Вељко Рајковић и Зоран Раонић, донео је 5. јуна једногласну одлуку да награду „Типар“ за 2012. годину додели Милану Тодорову, писцу из Новог Сада, за књигу „Безброј наших живота“ у издању Београдског афористичарског круга из Београда.

Књига Безброј наших живота плени обухватношћу и разноврсношћу тема. Све приче у њој су зреле, дорађене и у квалитативном смислу уједначене. Писане су живо, питко, сликовито, савремено, комуникативно и језички богато. Оне су згуснуте, упечатљиве, психолошки изнијансиране, поетичне и језички префињене. Свака прича у овој вредној колекцији заокружена је на такав начин да јој је крај остао отворен. Отворен, пре свега, за читалачку знатижељу, уживање и промишљање.

У својој новој књизи, Тодоров неусиљеном алегоричношћу и природно подстицаном метафоричношћу, успоставља везу са општијим карактером данашњег времена, а луцидним хумористичким сенчењем, функционално дозираним саркастичним и циничним нијансама, ненаметљивим алузијама и суздржаном иронијом, осветљава актуелности савременог друштвеног и политичког живота.

Тодоров се истрајно опире конвенцијама, стандардима и општем духу савремене хумористичко-сатиричне продукције. Он је у сталном трагању за сложенијим и самосвојнијим формама хумористичко-сатиричног казивања. Његове приче полазе од реалног, а онда се у њима све изврће, тако да ненормално постаје сасвим нормално. У таквом казивању нема конструкције, нити могућности да се у првој реченици открије поента. Реч је, дакле, о аутору који не пристаје на рутину, на опробане и истрошене начине писања. Или, да будемо сасвим прецизни, реч је о аутору који не пристаје на модел хумористичке приче која има болно препознатљив ток и која личи на проширени виц.

Захваљујући високом степену стваралачке критичности који поседује, Тодоров успешно елиминише све што би могло да личи на општа места и на већ виђене поступке у писању кратке приче. Он вешто избегава опасне замке једнозначности, а прикладном иронично-хуморном дистанцом и луцидно стилизованом иронијом своје приповедање остварује истински убедљиво, темељито и сугестивно.

Књига „Безброј наших живота“ квалитетом и свежином увелико надилази све што је код нас, последњих деценија, у хумористичко-сатиричној причи створено.

На овогодишњи конкурс за награду „Типар“, која се додјељује за хумористичко-сатирично дело објављено током текуће и претходне године на простору бивше СФРЈ, стигло је петнаест књига аутора из Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине и Македоније. Поред награђене књиге Милана Тодорова, жири је у најужи избор већином гласова уврстио и књигу прича Слободана Симића „Шведски сто“ (Агора, Зрењанин) и три књиге афоризама: „Померање памети“ (Агора, Зрењанин) Александраа Чотрића, „Дијалог са собом“ (Удружење хумориста и сатиричара Црне Горе, Подгорица) Саве Мартиновића и „Из Настрадамусовог дневника“ (Аматерско позориште „Неретва“, Коњиц) Екрема Мацића.

Чланови жирија
Александар Баљак
Вељко Рајковић
Зоран Раонић

Овај унос је објављен под Конкурси и означен са , , , , , , . Забележите сталну везу.