„Померање памети“ афоризмима Александра Чотрића

Александар Чотрић - Померање паметиБеоград, 11. мај – Сатиричар из Београда Александар Чотрић објавио је нову књигу афоризама под насловом „Померање памети“. Издавач је „Агора“ из Новог Сада, а књига се појавила у едицији „Нова сатира“ коју уређује познати сатиричар Слободан Симић. Ово је Чотрићева шеста књига сатиричних афоризама.

Симић је у осврту на књигу записао да је „Чотрић изворно моралан и поштен критичар изоштрених чула, на светом задатку борбе за бољи свет и праведније друштво“. „Афоризам је његово нежно оружје, Архангелов мач и Ђурђево копље, којим снажно и упорно напада зло у сваком друштвеном појавном облику и на сваком кораку“ – истиче Симић.

Фабрицо Карамања, професор књижевности из Милана написао је о књизи „Померање памети“ да „ако с једне стране Чотрићеви афоризми остављају утисак дубоко песимистичког, штавише трагичног погледа на природу и људско друштво, са друге стране из њих извиру морални дамари. У свету који је сав у знаку ирационалности и лудила, угњетавања и лажи, деловање ума и критичке мисли може понудити људима спас“.

У збирци „Померање памети“ налази се око 500 афоризама који су настали у периоду од 2008. до 2012. године.

У књизи се налазе и афоризми о афоризмима:

Десет Божјих заповести су кратке,
јасне и мисаоне реченице.
Дакле, први афористичар био је Бог!

Афоризам је досетка
до које се долази после дугог размишљања.

Афоризам
је трагикомедија у једној реченици.

Афоризам је тона тежине
у паковању од једног грама.

Афоризам је оно
што би свако од нас могао да каже.
Када би имао талента, духовитости и храбрости.

Афоризам је најсличнији животу.
Кратак је.

Добар афоризам може да разуме свако,
али не може да напише свако.

Афористичари убеђују у две речи.

Моји афоризми су универзални.
Писао сам о Србима,
а њима се бави цео свет.

Демократија, лаж, влада,
мафија, обећања, преваре…
Чули сте изабране одломке
из мојих најбољих афоризама.

Александар Чотрић је рођен 1966. године у Лозници. Објавио је и две књиге афоризама за децу и три књиге сатиричних прича. Ове године приредио је антологију српског афоризма за децу „Раздељак“ и зборник афоризама о спорту „Дриблинг духа“. Заступљен је у више домаћих и страних антологија сатире.

Превођен је на стране језике: енглески, пољски, немачки, француски, словеначки, мађарски, румунски, шпански, македонски, руски, албански, словачки, чешки, шведски, бугарски, русински, италијански, белоруски, португалски, каталонски и арапски језик.

Добитник је домаћих и страних награда и признања, међу којима: Радоје Домановић (1993 и 2004); Драгиша Кашиковић (1995); Вибова награда (2003); Јован Хаџи-Костић (2006); Стеван Сремац (2007); Excellence Award у Румунији (2007); Златна плакета у Македонији (2009); Златна значка (2008); Златна кацига (2009); Златни беочуг (2009); Ђорђе Фишер (2009); Наџи Наман у Либану (2011); Доситејево перо (2011) и Алеко у Бугарској (2012).

УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈА
СЕКЦИЈА САТИРИЧАРА

Овај унос је објављен под Књиге и означен са , , . Забележите сталну везу.