Kњига: „Млеко и кукута“ – Радмило Мићковић

Радмило Мићковић - Млеко и кукутаЖИВ ЈЕ СОКРАТ

„Млеко и кукута“
Радмило Мићковић
„Клуб културе Крагујевац“, Крагујевац, 2012.

Да живимо у античком времену, цензори би због ове збирке афоризама и Сократа из Раче осудили због кварења омладине („Невини, јебите се“). Али, за разлику од Грчког Сократа, овај, наш, савремени се није зауставио на томе. Он пише истину и о војсци и о држави, политичарима, демократији… Овај Сократ зна шта зна и то што зна и говори, али што рече А.Г. Матош:„Људи праштају све осим искрености“. Због тога је грчки Сократ осуђен на смрт испијањем кукуте.

Отуда и овај наслов Мићковићеве нове збирке афоризама „Млеко и кукута“. Овај Сократ, за разлику од свог претходника који је настрадао од кукуте, свакодневно пије отров у малим дозама. Он у својим афоризмима крије млеко и кукуту. Његови афоризми су за једне лековити, за друге смртоносни. Ови лековити (смех је лек!) намењени су управо онима којима и сам аутор припада – обичном народу. Народу који машта о демократији као владавини тог истог народа, о Србији у Европи, о бољем стандарду… Нажалост, Мићковић као пророк, буди тај успавани народ истином. Кажемо „нажалост“ јер народ не воли искреност. Он им „млеком“ отвара очи, па каже: „Демократија – тиранија просечних“, „На путу ка Европи, пукао нам је браник отаџбине“, или: „Ћерка ми је дипломирала пре времена. И данас, на бувљаку продаје брзу храну“.

Они други, кукутом зачињени афоризми у овој књизи, имају примат. Није потребно
цитирати афоризме, довољно је навести поједине поднаслове и веома лако протумачити коме су ти афоризми намењени: „Где је српски језик, ту су и остали органи“; „Ој Аписе, Аписе, дођи осевапи се“, или: „Пси рата, баците коску!“.

Поред еротских афоризама, који могу „покварити“ омладину, у ову збирку Мићковић је уврстио и, како их он назива, „Духовне муње“, у којима највише показује Сократа у себи: „Јака људска мисао је као светлећа ракета. Она се зарива у таму људског поимања“.

Нећемо бити филозофи ако кажемо да су Мићковићеви афоризми духовни гелери. Не, нису бомбе, јер где бомба падне, ту не остаје ништа. Они су гелери који вечито остају заривени у мозгу читаоца.

Немојте се изненадити, ако ускоро видите још једну нову књигу афоризама овог аутора.

То ће бити знак да је Сократ још увек жив, али, нажалост, и они којима је он наменио – кукуту.

Игор Браца Дамњановић ДИБ

Овај унос је објављен под Књиге и означен са , , . Забележите сталну везу.