Одржан Први балкански фестивал xумора и сатире у Нишу

Festival "Južnjačka uteha" 2012У Нишу је 27. априла одржан Први балкански фестивал хумора и сатире „Јужњачка утеха“ на којем су учествовали писци и карикатуристи из Србије, Бугарске, Македоније и Црне Горе. Организатори смотре били су Нишки културни центар и Секција сатиричара Удружења књижевника Србије.

Отварајући Фестивал председник Организационог одбора Александар Чотрић истакао је да су „балкански хумористи и сатиричари већ у Европској унији, јер међу њима не постоје границе и да су они већ формирали Балканску лигу шампиона у овој области“.

„Фестивал се одржава у време изборне кампање у Србији, а сатиричари ће бити на добитку било ко да победи на изборима“, поручио је Чотрић.

У оквиру Фествивала представљено је пет нових и значајних књига из области балканског хумора и сатире: Антологија српског хумора објављена у Софији (приређивач Ганчо Савов), Антологија балканског афоризма објављена у Скопљу (Васил Толевски), Антологија српског афоризма за децу, коју је издао београдски Завод за уџбенике (Александар Чотрић), Зборник афористичара из екс Југославије „Филтер Југославија“, објављен у Алексинцу (Славомир Васић) и Антологија црногорског афоризма, штампана у Подгорици (приредили Саво Мартиновић, Вељко Рајковић и Дејан Тофчевић).

У холу Нишког културног центра отворена је изложба карикатура нишких карикатуриста Александра Блатника и Саше Димитријевића, добитника бројних признања на домаћим и међународним конкурсима. Изложбу је отворио Тимошенко Милосављевић, главни и одговорни уредник нишких „Народних новина“.

На књижевној вечери, одржаној у препуној сали културног центра, нишкој публици представили су се причама, афоризмима и песмама учесници из Бугарске: Ганчо Савов, професор универзитета у Великом Трнову и преводилац, Михаил Вешим, главни уредник седмичног сатиричног часописа „Стршел“ и Јордан Попов, заменик главног уредника „Стршела“; из Македоније: Васил Толевски, главни уредник часописа „Македонски остен“, Атанас Крлевски и Миле Ђорђијоски, сатиричари; из Црне Горе Саво Мартиновић, књижевник и из Србије: Драгутин Минић Карло, председник Секције сатиричара удружења књижевника Србије, сатиричар Александар Чотрић, песник Александар Филиповић Алфи, Тимошенко Милосављевић, новинар и књижевник, Љубодраг Стојановић, афористичар из Ниша и Славомир Васић, афористичар из Алексинца.

Драгутин Минић Карло је у име Удружења књижевника Србије и Фонда „Радоје Домановић“ уручио Ганчу Савову награду „Екселенција сатире“ која се традиционално додељује најбољим страним сатиричарима у претходној години.

Жеља организатора је да се ова смотра постане традиционална и да се прошири број земаља из којих долазе учесници.

Учеснике „Јужњачке утехе“ примила је у Скупштини града заменица градоначелника Ниша Нађа Марковић.

Покровитељи Фестивала су Министарство културе, информисања и информационог друштва Републике Србије, Град Ниш и ЈКП „Обједињена наплата“ Ниш.

УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ
СЕКЦИЈА САТИРИЧАРА

TV5 Niš: Festival humora i satire “Južnjačka uteha” (video)

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , . Забележите сталну везу.