Oсновци уче о афоризмима

Основци уче о афоризмимаМоја бака није неписмена – уме да чита из шољице кафе. Тешко учитељу кад мора да иде у школу до пензије. Угојио сам се три килограма, јер је учитељица тражила да се поправим.

Ово је само делић антологије српских афоризама за децу „Раздељак“ коју је приредио Александар Чотрић, а са којом су нас упознали ученици четвртог један одељења Основне школе „Јован Стерија Поповић“ у Београду. У част велике мудрости смештене у само једној реченици ови ученици су, уз помоћ учитеља Радета Витомировића, приредили свечаност под називом „Афоризмић“.

Лука Рудић, Теа Кијановић и Сара Вишекруна открили су нам дефиницију афоризма: „То је дриблинг духа на малом простору“. Милица Станковић је додала да су те мудрости „толико дивне да не могу речима да се опишу“, док Мии Влајић афоризми личе на „паметне вицеве“. Признали су нам и да их је лакше запамтити него написати, али су за сваки случај пред публику одлучили да изађу са подсетницима.

– До сада ми није пала на памет идеја да напишем афоризам – додао је Андреј Здравковић.

Било је и предлога да се у школама уведе предмет у оквиру којег би ђаци учили о афоризмима, а најбоље мудрости да одговарају попут песмица.

– То нам не би било тешко, јер су кратки и брзо се памте – искрено је казала Исидора Миленковић.

– Уз афоризме – сложили су се Марко Јовановић и Радован Кукољ – човек може слатко да се насмеје, а Тамара Рикић и Ана Симиџија су упозорили да „они могу да боцну“.

На овој ђачкој приредби смо сазнали и да се реч афоризам први пут појавила код античког лекара Хипократа и да су коришћени као медицински савети. Овај књижевни жанр наставио је да „лечи“ људе у делима филозофа Френсиса Бекона, а прва српска збирка афоризама појавила се давне 1792. године. Тада је Михаило Максимовић написао „Мали буквар за велику децу“. Данас многи страни афористичари уче српски језик како би боље разумели своје колеге из Србије који спадају у најцењеније сатиричаре. Један од њих је и Италијан Фабрицио Карамања чије похвале одају утисак да су афоризми „српска борилачка вештина“.

Вишња Дугалић
(„Политика“, 19. април 2012. – „Политика за децу“)

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , . Забележите сталну везу.