Први балкански фестивал хумора и сатире у Нишу

Ниш - грбБеоград, 18. април – У петак, 27. априла у Нишу ће бити одржан Први балкански фестивал хумора и сатире „Јужњачка утеха“ на којем ће учествовати хумористи, сатиричари и карикатуристи из четири балканске државе – Србије, Бугарске, Македоније и Црне Горе.

Учесници Фестивала припадају „првој сатиричној лиги“ својих земаља. Из Бугарске су учесници: проф. др Ганчо Савов, професор универзитета у Великом Трнову и преводилац, Михаил Вешим, главни уредник седмичног сатиричног часописа „Стршел“, Јордан Попов, заменик главног уредника „Стршела“ и Пламен Мавров, власник софијске издавачке куће „Хронос“ које је објавила Антологију српског хумора на бугарском језику; из Македоније: Васил Толевски, главни уредник часописа „Македонски остен“, Атанас Крлевски и Мило Ђорђијоски, сатиричари; из Црне Горе Саво Мартиновић, књижевник и из Србије: Драгутин Минић Карло, уредник „Политике“ и председник Секције сатиричара удружења књижевника Србије, Александар Чотрић, секретар Секције сатиричара УКС и председник Скупштине Фонда „Радоје Домановић“, Тимошенко Милосављевић, главни и одговорни нишких уредник „Народних новина“ и афористичар, Љубодраг Стојановић, афористичар из Ниша, Славомир Васић, сатиричар из Алексинца и Александар Блатник и Саша Димитријевић, карикатуристи из града на Нишави.

Главни фестивалски догађај – вече хумора и сатире, биће одржано 27. априла с почетком у 19 часова у сали Нишког културног центра. Учесници обећавају обиље смеха и сатиричних жаока на рачун негативности које су у подједнакој мери присутне у чланици ЕУ Бугарској и кандидатима за тај статус – Македонији, Црној Гори и Србији. Они желе да покажу да наше полуострво није само извор сукоба и нестабилности, већ и део Европе у којем се стварају врхунска сатирична књижевност и широм света награђиване карикатуре, као и да знамо да се шалимо и када нам није до смеха. „Ако треба да се тресе Балкан, боље је да то буде од смеха, него због неспоразума“ – поручују балкански хумористи и позивају нишку публику да дође да види и чује ауторе који, не само да говоре сличним језицима, већ и слично размишљају.

У оквиру Првог балканског фестивала хумора и сатире „Јужњачка утеха“ на конференцији за новинаре, од 12 часова у просторијама НКЦ, биће представљене Антологија српског хумора објављена недавно у Софији (приређивач Ганчо Савов), Антологија балканског афоризма (Васил Толевски), Антологија српског афоризма за децу, коју је издао Завод за уџбенике (Александар Чотрић), Зборник афористичара из екс Југославије „Филтер Југославија“ (Славомир Васић) и Антологија црногорског афоризма (приредили Саво Мартиновић, Вељко Рајковић и Дејан Тофчевић).

Изложба карикатура познатих нишких аутора Александра Блатника и Саше Димитријевића биће приређена у холу Нишког културног центра и отворена од 18 часова.

Жеља организатора је да се ова смотра одржава сваке године, да се прошири број земаља из којих долазе учесници и да Фестивал постане традиционалан.

Учеснике „Јужњачке утехе“ примиће градоначелник Ниша Милош Симоновић.

Организатори Фестивала су Секција сатиричара Удружења књижевника Србије и Нишки културни центар, а покровитељи су Министарство културе, информисања и информационог друштва Републике Србије, Град Ниш и ЈКП „Обједињена наплата“ Ниш. На челу Организационог одбора Фестивала је Александар Чотрић.

СЕКЦИЈА САТИРИЧАРА
УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , . Забележите сталну везу.

Једно реаговање на Први балкански фестивал хумора и сатире у Нишу

  1. dusan каже:

    Drago mi je što se održava festival „Južnjačka uteha“ i želim puno uspeha svim učesnicima.
    Ujedno, ogranizatoru bih predložio, da u buduće, pre glavne večeri humora i satire uvrsti u program stvaraoce iz jugoistočne Srbije. Smatram, da stvaroci sa tih prostora treba da se afirmišu na ovakvim susretima. Niš je njihov centar, pa gde bi na drugom mestu? Drugo, BAK i naši vodeći aforističari su zasupljeni na svakom festivalu, čak i seoskom. Ako vrednujete samo BAK, (naravno da zaslužuje) i pojedince iz okruženja (bivših YU republika, koji takođe zaslužuju) onda se postavlja pitanje zašto ostali pišu i stvaraju, ako ne mogu, osim na lokalnim večerima satire, nigde drugde da se predstave. Izbegnite zamke drugih Udruženja, koja su težila elitizmu i sama sebe „pojela“ iznutra. Zato nam je stanje u kulturi takvo kavo jeste, a književnost nam je pred „opelom“.

Затворено за коментаре.