Отворена изложба карикатура Слободана Срдића у Параћину

Дијалог Срдић-Срдић

Дијалог Срдић-Срдић (фото: Миливоје Илић)

У Галерији Културног центра Параћин, у уторак 17. априла 2012. године у 19 часова и академских 15 минута, отворена је ретроспективна изложба карикатура Слободана Срдића из Смедерева, једног од најпродуктивнијих српских карикатуриста који својом карикатуром осликава стварност на себи својствен начин већ пуне 54 године.

Посетиоци на отварању изложбе карикатура Слободана Срдића

Пред скоро 30 љубитеља карикатуре, које није омела неодлучна киша, припреме за праћење полуфинале утакмице Лиге шампиона у фудбалу Бајерн-Реал Мадрид, „Дневници“ националних телевизија и(ли), посебно, страначке активности у оквиру изборних кампања, изложбу је отворио Владица Миленковић, заступник Књижевно-уметничке асоцијације „Артија“, који је у уводној речи нагласио да је изложба само наставак сарадње са Слободаном Срдићем чија је карикатура „Спомен трака“ била тема афористичарима на прошлогодишњем расписаном конкурсу Сатиричне позорнице „Жикишон“ чиме је сама манифестација још више добила на значају. На крају је најавом: „Слободан Срдић је ту пред вама, док смо сви ми у његовим карикатурама!“, реч добио аутор изложбе.

Владица Миленковић и Слободан Срдић - отварање изложбе

Владица Миленковић и Слободан Срдић

Срдић је у својој речи поменуо свој животни пут који му се укрштао с Параћином више година радећи у „комшијској“ Јагодини и себе представио као карикатуристу који је релативно касно „открио“ конкурсе и фестивале, али упркос томе стигао да добије и неколико престижних награда. Том приликом представио је и своју богато илустровану монографију објављену поводом 50 година бављења карикатуром.

О утисцима са изложбе најбоље говоре ведре и оне мање ведре карикатуре које су навукле осмехе на лица посетилаца уз неретко гласан смех, док се угодно ћаскање са Срдићем подразумевало.

Изложба карикатура Слободана Срдића

Оправдан изостанак телевизијских екипа окупираних предизборним активностима није покварио слику ове по много чему посебне изложбе. Напослетку и плакати за најаву изложбе су дали свој скроман допринос „тапацирању“ параћинских огласних „печурки“.

Ретроспективна изложба карикатура Слободана Срдића биће отворена до 23. априла. Сасвим довољно времена за спознају карикатура у себи и око себе.

Иначе, ово је игром случаја прва активност коју је реализовала Књижевно-уметничка асоцијација „Артија“, а у сарадњи са Културним центром Параћин.

Изглед каталога изложбе Слободана Срдића

Изглед каталога изложбе Слободана Срдића (прва страна)

Изглед каталога изложбе Слободана Срдића

Изглед каталога изложбе Слободана Срдића (друга страна)

Извор: КУА „Артија“

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , . Забележите сталну везу.