Изложба карикатура Слободана Срдића у Параћину

Слободан СрдићКњижевно-уметничка асоцијација „Артија“ уз помоћ и подршку Културног центра Параћин, организује ретроспективну изложбу карикатура Слободана Срдића. Отварање изложбе је заказано за 17. април 2012. године у 19 часова у Галерији Културног центра Параћин.

Увод из каталога изложбе:

Захваљујући Културном центру „Параћин“, Књижевно-уметничка асоцијација „Артија“ у име Сатиричне позорнице „Жикишон“ има прилику да представи изложбу карикатура нашег познатог карикатуристе из Смедерева Слободана Срдића, сарадника Жикишон Блога и дугогодишњег сарадника електронског часописа „Жикишон“, који је уређивао рано преминули параћински карикатуриста и сатиричар Зоран Матић Мазос.

Бавећи се карикатуром више од пола века Срдић указује на турбулентна дешавања у друштву, кроз свој препознатљив карикатурални критички израз, чинећи их безболнијим за малог човека који је јунак-трагичар свих тих дешавања, а уједно и карикатура. Да све то ради веома успешно показују бројне награде, илустроване књиге и сарадња са многим новинама и часописима где су његове карикатуре нашле своје заслужено место.

Сатирична позорница „Жикишон“ на расписаном конкурсу за сатиру и хумор „Живојин Павловић Жикишон 2011“, на тему „Живот – пре и после смрти“, имала је ту част да Срдићева карикатура „Спомен трака“ буде инспирација афористичарима за награду посвећену Мазосу. Карикатуру је најбоље описао Екрем Мацић из Коњица (БиХ): „Живот је покретна трака. Ми смо на њој. Тапкамо у мјесту.“, коме је припала изложбено опремљена наведена карикатура.

Слободан Срдић је ту пред нама, док смо сви ми у његовим карикатурама!

Владица Миленковић,
КУА „Артија“ и СП „Жикишон“

Позивница за изложбу карикатура Слободана Срдића

СЛОБОДАН СРДИЋ рођен је 1941. у Вировитици. Основну школу и гимназију похађао је у Смедереву, а Технолошки факултет завршио је у Београду. Професионално цео радни век радио је као технолог у многим пиварама и шећеранама. Живи у Смедереву.

Карикатуром се бави практично од детињства, тако да од прве карикатуре, у континуитету од преко 50 година, објавио је више од 16.000 карикатура. Карикатуре су му објављиване у многим новинама, часописима и магазинима, такође на ТВ, радију (?!), а данас и у електронским медијима. Илустровао је више десетина књига, имао је десетак самосталних и бројне колективне изложбе. Од многобројних награда и признања издвајају се ПЈЕР за 2005, 2006, награда Јежа – Браћа Ормаји, Класово мајсторско перо… Добитник је Светосавске повеље у Смедереву за 2008. Поводом јубилеја – 50 година бављења карикатуром 2008. приредио је велику ретроспективну изложбу и објавио је јединствену монографију карикатура. Фестивале је открио релативно касно (а и они њега) и данас је присутан на бројним домаћим и ино-фестивалима карикатуре као учесник или члан жириja.

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , . Забележите сталну везу.