Резултати 11. конкурса хумора и сатире „Клуба умјетничких душа“

Klub Umjetničkih Duša - Mrkonjić Grad

Говор на промоцији радова пристиглих на ХI конкурс хумора и сатире, поводом 1. априла – Дана шале и збиље, на тему: – На грани(ци) Европе?

Након једанаест година Клуб умјетничких душа кроз хумор и сатиру стиже на грану Европе, да не кажем границу. Граница је замишљена линија која раздваја људе, а Клуб то никада и никако не жели, већ покушава да те невидљиве линије споји у једно велико весело растјеривање проблема који нас из године у годину стежу.

Дадоше нам име Земље Западаног Балкана или Зе-За-Ба, како би ми то рекли.

А, да у тој у Зе-За-Ба-јанцији има и добрих ствари, показује нам и ово дружење са писаном ријечју која је оштрија од сваког копља и убојитија од сваке гранате. Јача и од паметних бомби, ако бомбе могу да буду паметне.

Како нам се граница Европе приближила на домет бритке сатире, поставили смо питање шта нас чека на грани, односно граници Европе!?

На ово питање добили смо мноштво одговора, кроз афоризам, сатиричну причу, сатиричну пјесму, пјесму у акростиху, епиграм, модерну басну, сатирични комад и понеки виц.

Како преживјети гледање са друге стране границе и није неки проблем. Живимо боље него они тамо, само да нас наши не поткрадају, ко зна ко би коме долазио и тражио придруживање?

Како прећи преко грану, а да сачуваш образ и ту смо пронашли рјешење.. Граница је ионако фиктиван појам, тако да нам чини неизмјерно задовољство што смо ограђени од бјелосвејтског пасјалука. Живјети у својој осами је најбољи лијек.

У непрекинути ланац сатиричних мисли ухватише се сатирикуси из Београда, Загреба, Подгорице, Параћина, Ниша, Ријеке, Руме, Шапца, Сремске Митровице, Зајечара, Врбаса, Приједора, Јагодине, Никшића, Струмице, Фоче, Фекетића, Грделице, Клења, Румске код Шапца, Церовца код Шапца, Пожаревца, Новог Сада, Вишеграда, Подгорице, Бања Луке, Горњег Поља, Коњица, Младеновца, Алексинца, Шитачно код Никшића, Мркоњић Града, Подбрда и Подрашнице.

На ХI конкурс хумора и сатире, на тему: – На грани(ци) Европе пријавило се 59 аутора који су послали: – 1 химну фестивала, 2 здравице, 1.220 афоризама; 220 епиграма; 110 пјесама; 35 прича; 27 пјесама у акростиху; 20 вицева; 7 басни и 7 сатиричних комада.

Који је футурист – афористик освојио ласкаву награду у необичним сатиричним категоријама, поврђујемо овог момента на овој књижевној вечери.

Комисија или први сатирички обојени читачи у саставу: Слободан Ћоћкало, вјечити предсједник, Радмило В. Радовановић и Биљана Ћелић у својству вјечитих чланова, имала је и сада има велику одговорност да открије и препозна оне ауторе које ће највише да одговарају за своје јавно изнесене ставове око начина преласка гране преко границе.

Они који се нису јавили, нека саслушају оне које имају спремне одговоре, а нису политичари.

Комисија је одлучила да вечерас пред Суд сатире изведе оне који су били најсмјелији и пророчки обдарени да одговоре на ово постављено питање.

Најкомплетнији аутор који се огласио у свим сатиричним категоријама је Ђура Шефер Сремац из Руме, са ласкавом титулом САТИРИКУС I реда.

Најдуховитију шифру послали су следећи аутори:

1. Живко Ђуза – Шифра: „Бисери пред свињама“ – Подрашница
2. Славко Гусак – Шифра: „(Н)Еуроза“ – Сремска Митровица
3. Раде Ђерговић – Шифра: „Голи и боси“ – Шабац
4. Далибор Дрекић – Шифра: „Из пећине на грану“ – Београд
5. Веселин Гајдашевић – Шифра: „Проветравање промаје“ – Фекетић

Због прикривених мисли и сакривања из шифри Суд сатире их је осудио на једногодишњу мандатну казну да се и следеће године морају јавити на овај конкурс.

ЗЛАТНИ АФОРИЗАМ
Миладин Берић – Шифра: „Леси се враћа кући“ – Бања Лука
– Добре вијести доносе Ангели, а лоше Ангела.

Остале награђене и на конкурс пристигле радове можете прочитати у пдф документу.

Овај унос је објављен под Дешавања, Конкурси и означен са , , , , , . Забележите сталну везу.