Демократија на пољски начин

Andžej Mlečko - DemokratijaУ недостатку истинске демократије, добили смо књигу под овим насловом. У издању ИК „Јасен“ из Београда недавно је објављена књига карикатура „Демократија“, Анджеја Млечка, која потврђује да се дух Стенислава Јежија Леца преселио у сатиричне цртеже. Изузимајући карикатуре без речи, књигу је с пољског на српски језик превела Дагмара Луковић, која је и изабрала карикатуре, а објављивање је помогла пољска амбасада у Београду.

Andžej Mlečko - DemokratijaЦртежи истакнутог сатиричара Млечка проистекли су из пољских искустава периода комунизма, преко касније транзиције, све до данас, имају универзалне поруке које забављају и опомињу читаоце широм света. Књига „Демократија“ штампана је у тврдом повезу на 163 стране и доноси обиље изванредних карикатура које одлично кореспондирају са актуелном збиљом у нашој земљи.

Анджеј Млечко рођен је 1949. године у Тарнобржегу. Дипломирао је на Архитектонском факултету Универзитета у Кракову. Поред карикатура, бави се сликањем, илустрацијама књига, сценографијом и маркетингом. У пољским и иностраним часописима објавио је више од 15 хиљада цртежа. У Кракову је Млечко 1982. године отворио сопствену галерију, а у Варшави је то учинио 2002.

Овај унос је објављен под Књиге и означен са , , . Забележите сталну везу.