OTVORENO PISMO AFORISTIČARIMA

S obzirom da je reagovano brzo od strane Sabahudina Hadžialića, glavnog i odgovornog urednika spornih knjiga, koji je uklonio stranicu sa najavom ovih izdanja i u komentaru ispod obećao obustavljanje njihovog naručivanja i štampanja, ovo otvoreno pismo se stavlja van snage, ali će svakako ostati vidljivo svima kao upozorenje da se ne mogu kršiti ni prava autora koji se bave aforizmom i uopšte humorom i satirom, kao što se ne mogu kršiti ni autorska prava svih drugih stvaralaca.

Tekst pisma:

Usled kršenja mnogih autorskih prava na internetu ni književnost nije ostala imuna na tu pojavu, a najveću cenu u celoj toj priči plaćaju aforističari. Aforizmi koji uglavnom završe na sajtovima za zabavu, zbog svoje kratke forme i duhovitosti, retko se potpisuju autorovim imenom i prezimenom i odakle su preuzeti.

Nažalost, neodgovornost pojedinaca koji nemaju osećaj za poštovanje autorskih prava, jer uglavnom ne pripadaju književnim stvaraocima, nije jedino što je zadesilo aforizam i njegove autore. Krajem 2011. godine na jednoj od stranica sajta Magazina za satiru, humor, karikaturu i strip „Max Minus“ http://maxminus.weebly.com/aforizmi-pavle-popovic.html, čiji je glavni i odgovorni urednik Sabahudin Hadžialić, književnik iz Sarajeva, a pod etiketom Izdavačke kuće „DHIRA“ iz Švajcarske, pojavila se informacija da je u planu štampanje 12 knjiga zbornika aforizama po izboru Pavla Popovića iz Kruševca. Na istoj strani na današnji dan, 8. mart 2012. godine, već mogu svih 12 knjiga da se naruče u kompletu, a na nepotpunoj strani mogu se pročitati imena autora koji su zastupljeni u prve 4 knjige. Pregledom liste autora i kontaktiranjem nekoliko njih, došlo se do saznanja da niko od njih nije dozvolio ni uredniku ni izdavaču ovih izdanja objavljivanje svojih aforizama, a kamoli korišćenje u komercijalne svrhe.

Na osnovu svega navedenog dole potpisani autori odlučili su da napišu otvoreno pismo svim aforističarima i ukažu na jasno kršenje autorskih prava i okorišćavanje o intelektualnu svojinu aforističara čiji su aforizmi objavljeni u ovim knjigama. Svako ko želi da podrži ovo otvoreno pismo moći će da ga potpiše na Žikišon Blogu u komentaru članka u kome će pismo biti objavljeno. Nakon toga će pismo sa svim imenima i prezimenima autora koji budu potpisali biti prosleđeno urednicima i izdavačkoj kući, koji pokušavaju u tišini na jedan bezobziran način da se okoriste o dela svojih kolega po peru, kršeći njihova autorska prava.

Rešenje situacije koje se samo nameće je da priređivači ovih izdanja isplate honorar autorima aforizama, od kojih nemaju dozvolu za objavljivanje, i pošalju im besplatne autorske primerke svih knjiga gde su zastupljeni.

U zavisnosti od toga kako će se odvijati dalja situacija i kakav će biti odgovor uslediće adekvatna reakcija.

Vladica Milenković
Rade Jovanović
Bojan Bogdanović
Dejan Tofčević
Vesna Denčić
Veljko Rajković
Rade Đergović
Goran Radosavljević

Овај унос је објављен под Нешто више и означен са , . Забележите сталну везу.

18 реаговања на OTVORENO PISMO AFORISTIČARIMA

 1. Gl. Odg. Urednik каже:

  U prilog ovom otorenom pismu postavljam linkove koje sam pronašao na internetu, koji pokazuju da tu nisu čista posla i koji imaju veze sa pomenutom izdavačkom kućom i glavnim i odgovornim urednikom ovih izdanja knjiga NAŠIH aforizama:

  Ko se krije iza „Izdavačke kuće“ Dhira Verlaghttp://paraizdavastvo.weebly.com/index.html

  kiknewshttp://kiknews.wordpress.com/

  Vladica Milenković

 2. Postovani,
  Uvazavajuci izjavu gospode navedene u potpisu, MaxMinus magazin ce danas, 09.3.2012.g. skinuti sa nase stranice navedene knjige u E-formatu uz izjavu da nijedan set, kao ni knjiga nisu naruceni još ni od koga, kako od MaxMinus magazina, tako ni od Izdavacke kuce DHIRA. Mi postujemo autorska prava (Pogledajte EX- YU antologiju aforizama – objaveljeni su samo oni autori koji su dostavili aforizme). Odmah danas ce sa nasih stranica biti uklonjenja najava za knjige uvazenog Pavla Popovića.

  Interesantno je da se navedeni autori nisu javljali dok su, vise od 12 mjeseci online, na stranicama MaxMinu magazina: http://maxminus.weebly.com bili postavljeni aforizmi za besplatni download u Ebook-u.

  Sada, kada je donesena odluka da se ide u objavu knjige, dolazimo do sadasnje situacije. Postujuci potpisane autore, povlacimo knjige i set. A kada govorimo o navedenom linku koji navodite iz „KIKS-a“, ne želim komentirati frustracije kompleksiranih likova, a pozivam vas na transparentnost gl. i odg. urednika, književnika, Sabahudina Hadžialića: http://sabihadzi.weebly.com. Sve je transparentno od 1979.g. do dan danas, tu.

  Izgleda da je najveci problem MaxMinus magazina sto nije ni plavi, ni zeleni, ni crveni. Da smo makar jedna od tih boja, dobro bi bilo, zar ne?

  Sabahudin Hadzialic
  Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  • Gl. Odg. Urednik каже:

   Poštovani, Sabahudine,

   Hvala na uklanjanju internet stranice sa najavom štampanja spornih knjiga u ime svih potpisanih i u ime svih koji nisu stigli da potpišu a imali su nameru.

   Interesantno nije to što se navedeni autori nisu javljali kada su aforizmi bili objavljivani online, i to opet bez pitanja, iako se konstantno u časopisu Max Minus potencira da se objavljuju samo radovi koji su poslati od strane autora. Već je svakako interesantno da se neko toliko osili, pa nakon ispitivanja terena i reakcije autora na online formu, krene na štampanu formu i to ni manje ni više nego sa namerom i da zaradi na tome. A sve usput ne obaveštavajući zastupljene autore ni pod razno i ne tražeći njihovo odobrenje.

   Ovo nema veze ni sa kakvim bojama, ovo ima veze sa autorskim pravima.

   Vladica Milenković

 3. Alajbeg каже:

  Kako su knjige (njih nekoliko) već objavljene u elekronskoj formi, one su pravno gledano jednake tiskanim knjigama, iz čega proizilaze SVA autorska prava. Budući da one čak nose i ISBN, za ovu protuzakonitu akciju se autori mogu žaliti direktno nacionalnoj agenturi koja ih je izdala, a to je švicarska ISBN-agentura. Dopisi se šalju na njemačkome, francuskome ili engleskome jeziku na adresu:

  ISBN Agentur Schweiz
  Schweizer Buchhändler- und Verleger-Verband SBVV
  Alderstrasse 40
  Postfach
  8034 Zürich

  Telefon 044 421 36 01
  Fax 044 421 36 18

  ili e-mailom:

  isbn@sbvv.ch

  • Gl. Odg. Urednik каже:

   Još bolje, onda smo se dogovorili, ko god da ste Vi ili vi koji se krijete iza ovog komentara. Lepo isplatite autorske honorare i pošaljite besplatne primerke knjiga svim zastupljenim autorima kao izdavačka kuća koja se zalaže za zaštitu autorskih prava. I, kao što bi kod Vas ili vas rekli, „mirna Bosna“.

   Vladica Milenković

   • Gl. Odg. Urednik каже:

    Moram ovde da napomenem, došlo je do nesporazuma sa potpisnikom prethodnog komentara Alajbegom, koji se posle javio putem mejla. Ne radi se o predstavniku Izdavačke kuće „DHIRA“, već o dobronamernom posetiocu bloga koji je i sam imao nekih loših iskustava pa je hteo da pomogne. Hvala mu!

    Vladica Milenković

 4. Sve objavljene E-knjige koje ima Izdavacka knjiga „DHIRA“, bile one onlinje ili stampane su objavljene u skladu sa zastitom autorskih prava. a kada je u pitanju „ispitivanje terena“, moram navesti da to nije tacno, vec da se ovdje radi samo u usluzi kolegi Pavlu Popovicu, jer vjerujte na rijec covjeku kome je transparentnost srednje ime, kako se mozete uvjeriti i na filmskim zapisima od 1987.g.: http://sabahudinhadzialicvideo.blogspot.com/ sa svih svjetskih meridijana, nikakve zarada nije u pitanju. Pokazite nam knjizevnika, osim Browna ili Rawlings koji zive od tantijema na prodaju knjiga na ovim prostorima. To je jednostavno smijesno.

  Ja ovim zavrsavam svoje javljanje na vasem blogu.

  Srdacan pozdrav,
  Sabahudin Hadzialic

  Sarajevo
  Bosna i Hercegovina

  • Gl. Odg. Urednik каже:

   Ne znam kome treba ova Vaša demagogija? Nama svakako ne.

   Ovde se sad izgleda postavlja pitanje: „Čiji su NAŠI aforizmi?“ Smešno, zar ne? Jedno treba svima vama koji ste u ovoj priči da bude jasno, aforizmi su NAŠI i niste dobili pravo da zarađujete na njima prodavajući ih! Niko ne spori kakav je kolega Pavle Popović, čak ga niko i ne poznaje od potpisanih pa ne može da sudi o njemu, već se postavlja pitanje kakvi ste vi koji pokušavate svoje kolege po peru i autore koji imaju svoje „ja“ da iskoristite zarad jeftinih književnih poena, i još jeftinijih poena gde navodite da od zarađenih para na NAŠE aforizme finansirate dve sarajevske NVO i njihove projekte „za mlade sa posebnim potrebama“. To hvatanje na patetiku je jako nisko sa vaše strane.

   Da ste bili onakvi kakvi niste pa da lepo uputite dopise svim autorima sa pitanjem da li pristaju da se njihovi aforizmi nađu u ovim knjigama, sigurno je da bi većina to dozvolila, pa makar i zaradili bar za plaćeni hosting sajta, s tim da biste odmah saznali ko ne dozvoljava da bude deo te vaše priče koja je sada ispisana „prisvojenim“ aforizmima.

   Dobro je da ste svratili na blog i uvideli da su aforizmi ipak nečiji ma koliko vam se svima činilo da su izgubljeni po raznoraznim internet stranicama.

   Vladica Milenković

 5. Željko Marković каже:

  Poštovani,
  Gospodine Milenkoviću, podržavam Vaš stav.

 6. Sabahudin Hadzialic каже:

  Odmorite se gospodo…Ima i na srpskom jeziku…dobro dosli…Uobliceno jos davne 1971.g.: http://www.freewebs.com/orebicvillaamira/ …daleko bilo da meni trebaju vasi novci…a podrzavali, ne podrzavali „lav ne obraca paznju sta macka prica“..i prestanite lupati k’o Maksim po diviziji i vrijedjati predivan projekat koji se kompletan radi volonterski i besplatno: http://diogen.weebly.com/knjizevnik-u-gostimaguest-writer.html …eto, mislih se vise ne javljati, no pokojni Mazos bjese u pravu za vas, uvazeni gosp. Milenkovicu…no, ovo nije prostor da iznosim dokaze koje imam…ne zbog vas, vec zbog pokojnika…mog dragog Zorana Matica Mazosa….Srdacan pozdrav

  • Gl. Odg. Urednik каже:

   Prepodobni, gospodine Hadžialiću,

   Divim se Vašoj doslednosti o najavljenom nejavljanju. Ipak, sujeta i egoizam Vam ne daju mira pa ste rešili da ipak date završnu reč, što Vam nažalost neće uspeti. Navikli ste da drugi ćute, dok radite šta god Vam se prohte. Večeras niste te sreće.

   Ne videh da iko uopšte vređa ikakav projekat, tako da nemojte da ste nervozni kad nemate šta smisleno da kažete na temu zbog koje smo ovde. Već je sramota da Vi koristite takve stvari za maskiranje svojih marifetluka.

   I opet biste o novcu, a ovde se radi o autorskim pravima! Možda mi je nečitak rukopis, ko bi ga znao.

   Na kraju, kad već pominjete Mazosa bez ikakve potrebe, te neke famozne dokaze sa kojima pretite mogu da budu samo obične besmislice. Kad me već vučete za jezik, Mazos je samo par dana pre smrti tražio da odem kod njega u posetu što sam i učinio, a Vas treba da je sramota što ste dan posle sahrane zvali Mazosovu suprugu telefonom, na koju ste vršili pritisak da Vam dozvoli da koristite delo Živojina Pavlovića Žikišona, rođenog Paraćinca, i sajt posvećen njemu preuzmete i rukovodite njime iz Sarajeva. Ako smatrate da je to normalno, zabrinut sam za Vas da ne prevaziđete i pomenutog Maksima.

   Bio bih razočaran u Vas ako se ponovo javite, jer imajte bar malo poštovanja prema svojim rečima (i obećanjima) kad već drugi nemaju.

   Vladica Milenković

 7. Borislav Mitrović каже:

  Podržavam aforističare koji od Sabahudina Hadžialića traže regulisanje autorskih prava.To je krađa, i treba prestati sa tom praksom.
  Još je gore što se u tim knjigama pored sjajnih aforizama naših najboljih aforističara, nalaze loši aforzmi nepoznatih autora – priređivač je sve stavio u isti koš!Mora se razdvojiti žito od kukolja!

  • Gl. Odg. Urednik каже:

   Poštovani kolega Boro, hvala na podršci. Bez obzira što je sada situacija takoreći rešena, svaki glas koji se čuje je važan da se ubuduće zna kako se treba ponašati pri priređivanju zbornika, antologija i drugih sličnih izdanja, a posebno njihovog štampanja. Bilo da se radi o izdanjima koja su predviđena za prodaju ili ne.

   Ujedno da iskoristim priliku da napišem… Ovo nije izmislio niko od nas potpisanih, a ni onih koji nisu stigli da stave svoj potpis, već takva praksa postoji ko zna od kada. Ne bih ovde da navodim ničija imena, ali znam da se skoro za neka slična izdanja, gde su autori svojevoljno slali svoje radove, tražila i posebna saglasnost da ne bi došlo do kasnijeg potraživanja autorskih honorara. To je poštovanje priređivača i prema sebi i prema autorima, jer ko nije za sebe nije ni za druge.

   Htedoh još nešto da napišem, ali ispade nadugačko i naširoko, pa ću samo potpisati drugi pasus poštovanog kolege Borislava Mitrovića.

   Vladica Milenković

 8. Повратни пинг: Autorska prava – Alajbegova slama? | kiknews

 9. Gl. Odg. Urednik каже:

  Poštovani kolega Rade Đergović putem mejla kaže:

  Dragi kolega,
  pridružujem se inicijativi da se zaštite naša autorska prava /iako ne znam da li sam zastupljen u Sabahudinovim knjigama/. Znači, pridodaj i moje ime ispod vaših, ako znaš da me tamo ima.

  Ima! I te kako ima! Postaviću snimljene delove stranica kako bi se videlo koji su sve autori zastupljeni.

  Vladica Milenković

 10. Потпуно подржавам став да је ауторе потребно питати пре него што се било шта од њиховог рада објави. То је бар данас једноставно учинити путем интернета, Иако је немогуће потпуно спречити кршење ауторских права у електронској форми, треба макар онемогућити свакога да зарађује на туђем имену преко штампане форме. Нико се још није обогатио од афоризама, али нека мера и колегијалност мора да постоји.

  • Gl. Odg. Urednik каже:

   Kolega Drekiću, hvala na iskazanom stavu. Posebno bih naglasio poslednju rečenicu komentara.

   Vladica Milenković

Затворено за коментаре.