220 година од првог сатиричног дела у српској књижевности

Mali bukvar za veliku decuБЕОГРАД – Ова година за српске сатиричаре биће у знаку обележавања 220 година од објављивања првог сатиричног дела у српској књижевности, истовремено и прве књиге афоризама – „Мали буквар за велику децу“, аутора Михаила Максимовића.

Сатиричар и члан Управног одбора Београдског афористичарског круга Александар Чотрић најавио је да ће овогодишњи, 10. Међународни фестивал сатире „Сатира фест 2012“ бити посвећен обележавању ове значајне годишњице.

О стваралаштву Михаила Максимовића и његовој личности биће у Београду одржан округли сто, на којем ће учествовати историчари српске књижевности, професори универзитета, књижевни критичари и сатиричари из земље и иностранства.

Чотрић је подсетио да је Максимовићева књига штампана 1792. у Бечу, у Првој српској штампарији Стефана Новаковића и сматра се претечом сатиричних драма Јована Стерије Поповића.

„Афоризми и кратке приче у овој књизи представљају оштру критику тадашњег српског младог грађанства, неморала и покондирености“, навео је Чотрић у саопштењу.

Он је најавио да ће књига „Мали буквар за велику децу“ бити представљена током ове године на књижевним сајмовима, у школама, институцијама културе и на промоцијама у градовима у којима је њен аутор живео и радио – Београду, Земуну, Новом Саду, Темишвару, Будимпешти и Бечу.

Чотрић је напоменуо да ће у овом пројекту заједно учествовати Београдски афористичарски круг, Секција сатиричара Удружења књижевника Србије, Савез Срба у Румунији, Српска самоуправа у Мађарској, СКД „Просвјета“ у Аустрији, као и катедре за српски језик више универзитета у иностранству.

„Многи мисле да се сатирични афоризми на српском језику пишу тек од шездесетих година прошлог века, међутим ову врсту афоризама, поред Максимовића, писали су у 18. и 19. веку Јован Јовановић Змај, Љубомир Ненадовић, Јован Стерија Поповић, Илија Огњановић Абуказем и други значајни српски књижевници“, указао је Чотрић.

Он је истакао да ће „ова година бити значајна за српску сатиру и по томе што ће у издању новосадске “Агоре“ бити објављена дуго очекивана капитална Антологија српског афоризма на којој је Александар Баљак радио безмало две деценије“.

До краја фебруара Завод за уџбенике из Београда објавиће антологију српског афоризма за децу „Раздељак“, коју је приредио Чотрић, а ускоро ће бити публикован и његов зборник афоризама о спорту под насловом „Дриблинг духа“.

Београдски афористичарски круг ће објавити Антологију словеначког афоризма, у избору и преводу Франција Чеча.

У Италији ће изаћи Антологија српског афоризма, коју је приредио и превео Фабрицио Карамања из Торина, а у Бугарској ће се појавити Антологија српске хумористичке приче, приређивача и преводиоца Ганча Савова, професора Универзитета у Великом Трнову, најавио је Чотрић. (Танјуг)

Овај унос је објављен под Дешавања и означен са , , , , . Забележите сталну везу.